Szoljon Insta

2023.07.10. 16:13

Óriási pusztítást végzett a kisiklott tehervonat, heteket vesz igénybe a helyreállítás Kétpónál – galériával

Két kilométer hosszan rongálódott meg a vasúti pálya a kétpói balesetben, hetekig is eltarthat majd a helyreállítás. Egy óriási, nagy teherbírású daruval fogják megmozgatni a kisiklott vagonokat.

Mészáros Géza

Hatalmas a kár

Fotó: Mészáros János

Mint ismert, július 9-én, vasárnap 12:15-kor Kétpónál egy tehervonatból kilenc konténerszállító, egyenként hattengelyes „iker” pőrekocsi összesen ötven tengellyel kisiklott, elzárta mindkét vágányt a forgalom elől. A MÁV Zrt. kommunikációs osztálya hétfő délután egy aktuális helyzetjelentést adott ki.

A közlemény szerint a MÁV munkatársai a helyszíni vizsgálat után elkezdték a műszaki mentést, a pálya helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe. Szolnokról a helyszínre érkezett egy nagy teherbírású vasúti daru, mellyel a kisiklott kocsikat emelik be.

Az elsődleges vizsgálatok alapján a jobb vágányon egy felsővezetéki tartóoszlop kidőlt és összetört. Mintegy két kilométer hosszban megrongálódott a vasúti pálya, a sínek és a vasbetonaljak használhatatlanná váltak, helyenként új pályát kell építeni. A bal vágányon sem közlekedhetnek a vonatok, ez a vágány is megrongálódott, vágánygeometriai hibák keletkeztek – áll a MÁV közleményében.

Mindezek helyreállításán dolgoznak, illetve a másik vágányon lévő kocsik beemelését készítik elő a daru megfelelő letalpalását kialakítva. A vasúti daru pozíciójának megváltoztatására is szükség van, a Szajol–Szentes–Hódmezővásárhely–Békéscsaba–Mezőtúr útirányon át fordítják meg a speciális munkagépet. Jó hír, hogy hétfő reggelig a vonat utolsó siklott kocsiját rakománnyal együtt, a megfelelő műszaki vizsgálat és javítás után visszahelyezték a vágányra. A többi kocsi beemelése a daru új pozíciójából történik majd, illetve a kocsikról a konténereket rakják át a helyszínre küldött vasúti kocsikra.

A kár többszázmillió forintra becsülhető. A helyreállítás a bal vágányon leghamarabb a hét második felében teszi majd lehetővé, hogy egyelőre sebességkorlátozással megindulhasson egy vágányon a forgalom.

A vonatok módosított menetrend szerint, korlátozásokkal, késésekkel közlekednek, egy szakaszon pótlóbuszokkal kell utazni, járatkimaradásokra is számítani kell.

A vasúttársaság javasolja az utazóknak, hogy kísérjék figyelemmel a MÁV honlapját, illetve a Mávinform Facebook-frissítéseit. Hírportálunkon is folyamatosan beszámolunk a legfriss fejleményekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában