Kunhegyes / Törökszentmiklós

2023.08.30. 13:55

Újra lecsaptak az adathalászok a Jászkunságban, lecsapolták a bankszámlákat

A közelmúltban több online csalás is történt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén. Nemrég egy kunhegyesi és egy törökszentmiklósi lakost tévesztettek meg, akiktől pénzt is kicsaltak az adathalászok. A rendőrség – az esetek kapcsán – fokozottabb figyelemre kéri a lakosságot.

Hartai Gergely

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Az általa hirdetett gépkocsigumi-garnitúra eladása kapcsán tévesztették meg azt a kunhegyesi lakost, aki a vásárlási szándékát jelző embertől e-mailen keresztül kapta az egyik csomagfeladó felületére emlékeztető adathalász linket, amely oldalon a sértett megadta a számlaszámát, e-mail címét, a netbankhoz és az e-mail fiókjához tartozó jelszavát is, ezután pedig levették a bankszámláján lévő pénzt – tájékoztatta lapunkat a megdöbbentő esetről a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Sipos-Kácsor Andrea közölte: egy másik esetben egy online áruházon keresztül kívánt különböző gyermekruhákat eladni az a törökszentmiklósi lakos, akinek a hirdetésére jelentkező elkövető – e-mailen keresztül – kicsalta a számlavezető pénzintézetének belépőkódját, majd jelentős összeget utalt el bankszámlájáról.

A rendőrség a két eset kapcsán az adathalászok módszereire irányította rá a figyelmet. Az adathalászat ugyanis egy álnok taktika, amely során a bűnözők látszólag érdeklődő vásárlóként állítják be magukat, és rejtett módon próbálják megszerezni a hirdetők személyes és pénzügyi adatait.

Amikor a hirdetők reagálnak az érdeklődésre, az adathalászok hamis üzeneteket küldenek, általában elektronikus levélben vagy az online kommunikációs platformokon keresztül. Ezek az üzenetek általában azzal az ürüggyel érkeznek, hogy az elkövetők érdeklődnek a termék iránt, és további információkat vagy képeket szeretnének kapni róla, illetve csomagküldő szolgálaton keresztül szeretnék megkapni a terméket, amelyhez egy linket tartalmazó üzenetet küldenek. Az ártalmatlannak tűnő linkre vagy mellékletre kattintva a semmit sem sejtő hirdető egy adathalász weboldalra jut, vagy letölt egy kártékony szoftvert.

Mint megtudhattuk, az adathalászok célja minden esetben a hirdető pénzügyi vagy bejelentkezési adatainak megszerzése. A hirdető jóhiszeműen megadhatja például a bankszámlaszámát, a hitelkártya-információit vagy akár a bejelentkezési adatait a kártékony oldalon. Ezek az információk aztán lehetőséget nyújtanak az adathalászoknak a további visszaélésekre, jellemzően a folyószámla „megcsapolására”.

Így védhetjük meg magunkat... 

Ha váratlanul olyan üzenetet kapunk, amelyben érdeklődnek egy hirdetésünk iránt, legyünk körültekintőek, és ellenőrizzük az üzenet forrását! Soha ne kattintsunk olyan linkekre vagy mellékletekre, amelyekről nem vagyunk teljesen biztosak, hogy megbízható forrásból származnak!

Ha úgy érezzük, hogy egy vásárlói kérdés vagy érdeklődés gyanús lehet, keressük meg az elérhetőségeinken az érdeklődőt, és erősítsük meg az azonosságát!

Próbáljuk meg használni az általunk preferált online platformokon keresztül történő kommunikációt, és kerüljük el az ismeretlen vagy gyanús forrásokat!

Győződjünk meg róla, hogy a számítógépünk és egyéb eszközeink rendelkeznek a legfrissebb vírusirtó és biztonsági frissítésekkel.

A világhálós tevékenységeink során mindig tartsuk szem előtt, hogy adathalászok is léteznek! A megelőző lépések betartásával és az online kommunikáció iránti fokozott óvatossággal mindannyian hozzájárulhatunk a virtuális tér biztonságosabbá tételéhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában