Megelőzés

2023.09.01. 13:33

A tanévkezdéssel megnövekedett a forgalom az utakon, körültekintésre inti a jászkunsági rendőrség a közlekedőket

Torlódással számolhattak azok, akik szeptember 1-én fél 8 körül ültek autóba. Megkezdődött az iskola, ilyenkor a közlekedők száma is megsokszorozódik az utakon. A tanévkezdet több szempontból fokozott veszélyeket rejthet a gyermekek számára is, ezért a rendőrség ilyenkor kiemelt figyelmet fordít az iskolák környékére.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Police.hu

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy ha a szülők tehetik, az első napokban kísérjék el kisebb gyermekeiket az óvodába és az iskolába. Beszélgessenek útközben arról, hogy mire kell odafigyelni a rövidesen megváltozó időjárási és látási viszonyok között, hol és hogyan szabad átkelni.

Tudatosan készítsék fel őket, milyen veszélyek, nehézségek adódhatnak a közlekedés során, például a kereszteződésnél vagy az autóbuszról leszálláskor 

– fogalmazott András Hunor Lehel, vármegyei rendőrségi sajtóreferens. 

 

Hangsúlyozta: a gyermekek helyes közlekedésre neveléséhez, a balesetek elkerüléséhez alapvető az, hogy a szülő maga is példát mutasson. 

 

A Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában augusztus 30-án megtartott központi tanévnyitó ünnepségen az iskolarendőr mellett jelen volt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottság titkára, és Sáriné Papp Erzsébet kiképző mellett Keve nevű terápiás kutyája is, velük minden hónapban egyszer találkozhatnak az első osztályosok. A friss nebulók közlekedésbiztonsági ajándékcsomagot kaptak, melyet a vármegyében több mint 3000 – általános iskolai tanulmányait kezdő – kisiskolás is megkapott az iskolarendőröktől.

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2008. szeptemberében indította el Az iskola rendőre programot azzal a céllal, hogy elősegítse az iskolások biztonságos, balesetmentes közlekedését, a közlekedési ismeretek bővítését, valamint a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítését és megszüntetését. 

A komplex bűn- és balesetmegelőzési feladatokat ellátó iskolarendőr által a rendőrség közelebb kerül az ifjúsághoz, szülőkhöz és tanárokhoz. A feladatokra kijelölt rendőr folyamatosan kapcsolatot tart a tagintézmény igazgatójával, amennyiben lehetséges, részt vesz a tanévnyitó ünnepségen, az iskola által megtartott különböző rendezvényeken, megelőzési előadásokat tart, és ellenőrzi az iskola környezetét

 – tudtuk meg András Hunor Leheltől, a vármegyei rendőrségi szóvivőtől.

Természetesen az iskolák környékén a közlekedésbiztonságért nem csak az iskola rendőre felel, hanem az adott napon szolgálatot ellátó állományé is. 

– A hosszú évek óta tartó program, a pozitív visszajelzések alapján elérte célját, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján tanévkezdéskor nem növekszik a közúti közlekedési balesetek száma, azonban ezen átmeneti időszakban minden közlekedőtől nagyobb odafigyelés várható el – emelte ki András Hunor Lehel.

Jó tanácsok az iskolakezdéshez!

A szülőknek is fontos felkészíteni gyermekeiket arra, hogy a közlekedés veszélyein túlmenően elkerüljenek például egy lopást, miképpen reagáljanak, kihez forduljanak, ha zaklatják vagy bántják őket. 

– A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei ismét fel szeretnék hívni a figyelmet az engedély nélküli fényképek készítésének következményeire, illetve az intim fotókkal visszaélések lehetőségeire, az internet felelősségteljes használatára, az iskolai zaklatás és a beilleszkedési problémák lehetséges megoldásaira – fogalmazott András Hunor Lehel, vármegyei rendőrségi szóvivő.

– Csak annyi pénzt és olyan értéket vigyenek az iskolába a diákok, ami feltétlenül szükséges. Zaklatás esetén a szülők hallgassák meg gyermeküket, vegyék komolyan az érzéseit, problémáját, időben jelezzenek az osztályfőnöknek vagy a bűnmegelőzési tanácsadónak. Építsék a gyermek önbizalmát, ezáltal lesz képes nemet mondani egy helyzetben és készítsék fel gyermekeiket a váratlan utcai helyzetekre! – sorolta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában