A tárgyalóteremből jelentjük

2023.11.10. 06:55

Aggódott a lányáért, ezért egy egész háztömb felrobbantásával fenyegetőzött a szolnoki édesanya

Terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette, hatóság félrevezetése és egyéb bűncselekmények miatt áll bíróság előtt egy asszony, egy anya, aki, mint dr. Hajdu Anna bírónő, a büntetőügy Szolnoki Törvényszéken csütörtök délután zajló tárgyalásán megfogalmazta: „Nem a legszerencsésebb módját választotta lánya megsegítéséhez!”

Mészáros Géza

Az anya a vádlottak padján hallgatta, hogy a lánya a bírói pulpitus előtt teszi meg vallomását dr. Hajdu Anna bírónő kérdéseire

Fotó: Mészáros Géza

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette és büntetőeljárás alapjául szolgáló hatóság félrevezetésének vétségével vádolja azt az 57 éves büntetlen előéletű szolnoki nőt, aki a vád szerint 2020 novemberében összesen négy alkalommal hívta fel a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei – akkori nevén – Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletét, és minden alkalommal valótlanul azt állította, hogy Szolnokon, az Aranyi Sándor úti tízemeletes tömbépület földszinti lakásában, ahol ő lakik, gyilkosság történt. Egymás után több alkalommal is hívta a hatóság ügyeletét, miszerint azonnal jöjjenek ki hozzá, mert ha késnek, vagy nem jönnek, akkor van több kanna benzine, amivel felrobbantja az egész bérházat.

Az esettel kiértesített járőrök gyorsan a helyszínre siettek, ahol, mint kiderült, gyilkosság nem történt, és a lakótömböt felrobbantani igyekvő kísérletnek sem volt semmi nyoma. A nő „csupán” akkor tizenegy esztendős lánya iránti aggodalmából riasztotta a rendőrséget. Nem először.

Az alapeset előzménye családjogi és gyermekvédelmi történéseken nyugszik. A megvádolt anyának két lánya van (ma 14 és 17 évesek), akik korábban gyermekvédelmi gyámság alatt álltak. Azzal együtt, hogy szülői kötelezettségeinek nem tudott maradéktalanul eleget tenni, az anyai aggodalom buzgott benne. Minduntalan hivatalokat, hatóságokat, intézeteket hívott fel telefonon, vagy gyakorta tért be személyesen az érintett gyermekotthonokba, hogy tájékozódjon lányai, főleg kisebbik gyermeke hogyléte felől. Hogy érdeklődése komolyságának nyomatékot adjon, rendre szöveges és képes üzeneteket mutogatott a telefonján, ami szerinte azt bizonyítja, hogy kisebbik lányát megerőszakolták, bedrogozták, ütik-verik és szerveit akarják eladni. A lányról azonban a gyermekintézet szakemberei és a rendőrség munkatársai tudták, hogy „notórius szökevény”, „kis csavargó”.

Három évvel ezelőtt, 2020 novemberében – az anya vallomása szerint – a tizenegy esztendős lánya az intézetből a fővárosba szökött, és „futtatók” karmaiba került, akik bedrogozva őt, minden aljasságra kényszerítették. A kíméletlen bánásmódról telefonon keresztül Facebook-bejegyzéseket is küldtek. A képeket és a szöveges üzeneteket az anya minduntalan személyesen elvitte és megmutatta a szolnoki gyermekotthon munkatársainak és a rendőrségnek is. Érdemi válaszokat nem kapott, és a lányáról sem tudott semmit. Állítja, hogy anyai ösztönből hívta fel többször a rendőrséget, és állította valótlanul, hogy felrobbantja a Széchenyi lakótelepi tömbházat, hogy végre hallgassák már meg, és tegyenek valamit, főleg mentsék meg a kislányát...

Csütörtökön délután dr. Hajdu Anna bírónő az anyát és a ma már tizenhét esztendős lányt hallgatta meg, akik ugyan egyforma állításokat hangoztattak, azonban meglehetősen összefüggéstelenül.

A bizonyítási eljárás januárban folytatódik. A terrorcselekménnyel fenyegetés bűntettével megvádolt anya szabadlábon védekezik, de a szolnoki Aranyi úti háztömb lakóinak valószínűleg ezzel együtt sem kell tartaniuk az aggódó anya fenyegetéseitől. Jelenleg a lánya is szeme előtt van, ráadásul dolgozik is…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában