Tárgyalás

2023.11.21. 14:51

Csavarhúzóval szurkálta össze édesanyja élettársának arcát egy begőzölt fiatalember Cibakházán

A kunszentmártoni ügyészség vádirata alapján kezdetben az ottani járásbíróság indította el a büntetőeljárást egy – a bűncselekmény idején harmincöt éves – férfival szemben felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és más bűncselekmény miatt. Az illető dulakodás közben egy csavarhúzóval többször is megszúrta édesanyja élettársát 2021 januárjában, Cibakháza egyik utcáján. A vádlott szökésben van, a bizonyítási eljárása egyelőre nélküle zajlik.

Mészáros Géza

Nem a csavarhúzó a bűnös, de a vádlott ezzel az eszközzel okozott életveszélyes sérüléseket

Forrás: Magyarország Ügyészsége

A vádirati tényállás szerint egy harmincöt esztendős férfi 2021. január 4-én a kora esti órákban ittas állapotban megjelent nagymamája cibakházi lakóhelyén azért, hogy az ott tartózkodó édesanyjától pénzt kérjen. Az anyja azonban nem tudott anyagi segítséget nyújtani a fiának, aki emiatt rettentően dühös lett.

A fiatalember bosszúból kiviharzott az édesanyjának ház előtt parkoló autójához, és a magához vett méretes csavarhúzóval kiszúrta a jármű két kerekének gumiabroncsait. Amikor azonban tovább rongálta volna a kocsit, megjelent az anya élettársa, aki számon kérte a férfit a vandalizmusáért, majd ellökte az autótól. A fiatalember válaszok helyett a csavarhúzóval azonnal nekiesett az illetőnek, akit az arcán és a feje több részén megszúrt, megsebesített. A bántalmazottnak óriási szerencséje volt, hogy nem szenvedett súlyosabb, akár végzetes sérüléseket.

A nyomozás lezárta után a Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be a férfivel szemben felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette és más bűncselekmény miatt. Az ügyészség már akkor végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott a vádlottal szemben. A büntetőeljárás a Kunszentmártoni Járásbíróságon el is kezdődött.

A járásbíróságon az ügyben eljáró bíró azonban már kezdetekben megállapította a vádtól eltérő minősítés lehetőségét. Mint kifejtette, a bántalmazás, figyelemmel az elkövetés módjára, eszközére és a célzott testtájékra, alkalmas volt a ténylegesen bekövetkezettnél súlyosabb, akár életveszéllyel járó sérülés okozására is.

A fiatalember azzal állt bosszút, hogy a számára pénzt nem adó édesanyja autójának kerekeit egy csavarhúzóval kiszúrta, majd a szerszámot anyja párja ellen fordította 
Forrás: Magyarország Ügyészsége

A büntetőügy ezért átkerült a Kunszentmártoni Járási Ügyészségről a vármegyei főügyészségre, mely vádmódosítást indítványozott. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség 2023. június 1-jén kelt vádmódosítása alapján a felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette helyett a súlyosabb, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletére változtatták a vádiratot – minderről még a vármegyei főügyészség számolt be hírportálunknak.

Arról azonban már a Szolnoki Törvényszék sajtóosztálya tájékoztatott, hogy a vádmódosítás miatt a Kunszentmártoni Járásbíróságról a törvényszék hatáskörébe került az ügy. A büntetőper idei szeptemberi tárgyalása a több mint egy éve ismeretlen helyen tartózkodó vádlott távollétében kezdődött. A bíróság egyébként már 2022. február 14-én elfogató parancsot adott ki a vélhetően a felelősségre vonás elöl szökésben lévő, napjainkra már 38. életévében járó fiatalemberrel szemben – mindeddig eredménytelen a körözés.

Dr. Hajdu Anna bírónő a szeptemberi tárgyaláson elöljáróban ismertette a vádmódosítást, valamint előterjesztette a bizonyítási indítványokat. A napokban, november közepén tanúkat és szakértőt hallgatott meg. A következő tárgyalásra jövő február 8-án délután kerül sor a Szolnoki Törvényszéken…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában