Nem eredeti bankjegy

2023.11.07. 18:37

Utcán talált hamis pénzzel fizetett a szolnoki férfi

A Szolnoki Járási Ügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat két szolnoki férfivel szemben.

Mészáros Géza

A hamis pénz

Forrás: Magyarország ügyészsége

Mint arról dr. Ocsovai Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője hírportálunknak beszámolt, a vádirat szerint az egyik férfi 2022. május 10-én, 18 óra körül Szolnokon, az egyik benzinkút üzletében, egy aznap délután a városban, az utcán összehajtogatva talált 50 eurós bankjeggyel fizetett, mintegy 1.700-1.800 Ft értékben, amelyről akkor még nem tudta, hogy hamis.

Két nappal később a férfi ismét betért ugyanarra a benzinkútra, ahol a benzinkúton dolgozó férfi – a másik vádlott – közölte vele, hogy a fenti vásárlása óta megvizsgálták az 50 eurós bankjegyet, és egyértelműen megállapították, hogy az nem igazi, nem eredeti bankjegy, ezért azt visszaadta a férfinek azzal, hogy az okozott kárt fizesse meg.

A hamis pénzzel fizető férfi azonban elment a visszakapott bankjeggyel egy másik benzinkútra, és az 50 eurós bankjeggyel, amiről ekkor már tudta, hogy hamis. Vásárolt egy sim-kártyát, 990 forint értékben és egy telefonfeltöltést, 1.500 forint értékben.

Az ügyészség a hamis pénzzel fizető büntetlen férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetés, míg a hamis pénzt neki pénzt visszaadó, szintén büntetlen férfivel szemben pénzbüntetés kiszabására, valamint a hamis bankjegy elkobzására tett indítványt a vádiratában.

A hamis pénz forgalomba hozatalát jelenti az azzal történő fizetés, de annak egyszerű átadása, ajándékozása, és minden más olyan magatartás is, ami lehetővé teszi annak a felhasználását, amennyiben az elkövető tudja, hogy az hamis.

Az ügyben a Szolnoki Járásbíróság fog dönteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában