Elővigyázatosság

2023.12.18. 17:32

Az advent és a karácsony (tűz)veszélyeket is tartogathat

Az adventi időszak és a karácsony a meghittségen túl sajnos veszélyeket is tartogat. Legyünk alaposak, hogy nehogy egy tűzeset beárnyékolja az ünnepet.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az adventi időszak az ünnepi készülődés időszaka, viszont, ha nem figyelünk, könnyen a tűzoltókra várakozás időszaka lehet belőle.

– Decemberben naponta átlagosan több mint húsz otthon gyullad ki, vagyis szinte minden órára jut egy lakástűz. Tavaly három, ünnepkörhöz köthető tűzeset történt Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében: Tiszaföldváron és Jászberényben égve hagyott adventi koszorúk gyújtották meg a környezetüket, Martfűn pedig egy fedett teraszon hagyott gyertya okozott bajt – tájékoztatta hírportálunkat a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóosztálya.

Az illetékesek hozzátették: a házilag készített adventi koszorúnál már az alapanyagok kiválasztására célszerű odafigyelni.

– A gyertyákat egy, a gyertyánál szélesebb fém alátétre, gyertyatüskére tegyük. Kerüljük a fa, műanyag vagy papír alátéteket, mert ezek éghetőek. Ha a koszorúra textil, fa vagy műanyag díszeket helyezünk, azokat a gyertyáktól távolabb helyezzük el. Az égő gyertyákat sose hagyjuk felügyelet nélkül. Biztonságos alternatíva lehet az elemes LED-gyertyák használata. Ezek nem melegszenek fel, és nem jelentenek tűzveszélyt, és ugyanúgy biztosítják az ünnepi hangulatot. A koszorút célszerű tűzálló tálra tenni úgy, hogy semmilyen éghető anyag ne legyen a közelében. Ne kerüljön az ablakba, ahol meggyújthatja a függönyt. Érdemes olyan helyre tenni, ahol a gyermekek és háziállatok sem férnek hozzá – sorolták a jó tanácsokat.

A fényfüzérekkel, égősorokkal, díszkivilágítással kapcsolatban kiemelték, hogy ezeknél figyelni kell a megvásárolt eszközök minőségére, kerülni kell a silány, hibás, piacon vásárolt fényfüzéreket.

– Kültéren csak kifejezetten oda való díszítést használjunk. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, ne használjuk. Fontos, hogy éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzér vezetékét a konnektorból. Se az igazi, se a műfenyőt ne díszítsük gyertyákkal, csillagszórókkal. A karácsonyfát a fűtőeszköztől legalább másfél méterre helyezzük el – mondták el a szakemberek a tűzmentes karácsony érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában