Jászkunság

2024.02.14. 13:30

Veszélyeket rejthet az online szerelmi viszony

A romantikus csalók többnyire a közösségi média felületein szemelik ki az áldozatukat, bizalmas kapcsolatba kerülnek velük és pénzt csalnak ki tőlük. A szerelmesek napján még inkább érdemes odafigyelni erre. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretében vizsgálja az ilyen ügyeket.

Pakainé Pusztai Nóra

A romantikus csalók elkövetői módszerei már szinte jól ismertek

Forrás: Illusztráció

Fotó: Gettyimages.com

Világszerte elterjedt, hogy a szerelmesek napja február 14-én van. A romantikus csalások témaköre nem is lehetne aktuálisabb. A bűnözők a bizalom megszerzése után egy hihetőnek tűnő történettel használják ki a romantikus kapcsolat illúzióját, és pénzt csalnak ki a gyanútlan emberektől. 

Könnyen áldozattá válahatunk
Forrás: Police.hu

Nagyon gyakran azt állítják, hogy külföldön dolgoznak, de szívesen hazaköltöznének. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, a csalók nagyon ügyesen manipulálják a kiszemelteket 

– fogalmazott közleményében a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság, akik a a Mátrix Projekt keretében vizsgálják az ilyen ügyeket. Egyúttal kérik, hogy fogadják meg tanácsaikat, hogy elkerüljék a hasonló eseteket.

– Nem tudhatja biztosan, hogy ki van a profil mögött. Ezt mindig vegye figyelembe!

Közösségi oldalán megjelenő adatai között ne szerepeltesse családi állapotát! Legyen nagyon óvatos, hogy mennyi személyes információt oszt meg magáról! – tanácsolták.

Gyanakvásra ad okot, ha az új online ismerős nem szeretne személyes találkozót, vagy tartózkodik attól, hogy telefonon, illetve webkamerán beszéljenek.

– Akit nem ismer személyesen, annak ne küldjön pénzt, ne adjon ki információt anyagi helyzetéről! – hívták fel a figyelmet. 

Javasolták: ne adjuk meg bankkártya- vagy online banki adatainkat, és ne küldjünk másolatot okmányainkról!

Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában