Bírói döntés

2024.04.18. 19:30

A drogkereskedőkért aggódó családtagok táboroztak le a Szolnoki Törvényszék épülete előtt

Az ügyészség, valamint a bűnügyi felügyelet alá helyezett személyek és védőik a nyomozási bíró döntését tudomásul vették, míg a letartóztatásba került személyek és védőik fellebbeztek a döntés ellen.

Mészáros Géza

A Jászberényi Járási Ügyészség bűnszervezetben, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt indítványozta nyolc személy, hét férfi és egy nő letartóztatását, illetve bűnügyi felügyeletének elrendelését. Az ügyről a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség sajtóosztálya tájékoztatta hírportálunkat.

Szolnoki Törvényszék, tárgyalás
Szerdán egész nap fokozott rendőri készültség volt a Szolnoki Törvényszék épülete előtt, ahol az ügyben érintettek családtagjai gyűltek össze
Fotó: Mészáros Géza

Az ügyészség indítványa szerint a gyanúsítottak egymással együttműködve, alá-fölérendeltségi viszonyban állva, rögzült szerepek szerint végezték az új pszichoaktív anyag, az N-ethil Norpentedron értékesítését, területi felosztás szerint, oly módon, hogy az a hatóság elől rejtve maradjon.

A banda 2020 augusztusától folytatta tevékenységét, tagjai heti rendszerességgel szereztek be új pszichoaktív anyagot, melyet a gyanúsítottak egy része tovább értékesített a viszonteladóik részére úgy, hogy lakóingatlanaikban napi rendszerességgel árulták a szert. A gyanúsítottak értékesítési tevékenységüket főként Jászapáti, Jászladány és Heves településekre terjesztették ki.

A gyanúsítottak közül négyen büntetett előéletűek, egy további személlyel szemben büntetőeljárás van folyamatban. 

A bűnszervezet tagjai között volt olyan, aki jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószerrel visszaélés bűntette miatt kiszabott fegyház büntetéséből 2020 júliusában szabadult, illetve olyan személy is, akit Németországban ítéltek el korábban kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos tevékenysége miatt.

A járási ügyészség azért indítványozta a bűnszervezet tagjaival szemben a kényszerintézkedés alkalmazását, mert a kiszabható büntetés nagyságára figyelemmel fennáll a gyanúsítottak szökésének, elrejtőzésének veszélye. Ezen túlmenően megalapozottan feltehető az is, hogy szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást veszélyeztetnék, más személyeket jogellenesen befolyásolnának, egymással összebeszélnének, valamint az is, hogy folytatnák az új pszichoaktív anyaggal való kereskedést.

A Szolnoki Járásbíróság nyomozási bírája a bűnszervezet női tagját, valamint egy férfit bűnügyi felügyelet alá helyezett, míg hat személy letartóztatását rendelte el. Az ügyészség, valamint a bűnügyi felügyelet alá helyezett személyek és védőik a nyomozási bíró döntését tudomásul vették, míg a letartóztatásba került személyek és védőik fellebbeztek a döntés ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában