Jászapáti

2019.03.22. 17:20

Válaszolt az önkormányzat a jászapátiak beadványára

Jászapátin a helyi lakosok öt pontból álló beadványt fogalmaztak meg, amit a februári képviselő-testületi ülésen képviseletükben Rusvai László felolvasott a grémiumnak. Farkas Ferenc polgármester átvette a dokumentumot, az arra adott választ a minap tették közzé a város honlapján.

Illés Anita

Rusvai László a képviselő-testületi ülésen olvasta fel azt a beadványt, melyet már több mint háromszáz lakos írt alá

Fotó: Illés Anita

Az ötpontos beadványban (erről ide kattintva olvashatnak) a lakosok kritikát és kérdéseket fogalmaztak meg a város közbiztonságával, az orvosi praxisok helyzetével, a városképpel, a belterületi utak állapotával és a kóbor kutyák befogásával kapcsolatban. Farkas Ferenc polgármester a közérdekű bejelentésre adott választ a város honlapján tette közzé.

A közbiztonságra reagálva többek között közli: Jászapátin 49 közterületi térfigyelő kamera található. A kamerák képének folyamatos, illetve az élő képek megelőzési céllal történő megfigyelésére a rendőrségnek, a közterület-felügyeletnek jelenleg nincs lehetősége.

Az önkormányzat célja a kamerarendszer fejlesztése és bővítése. Ezen túl a város közterületi rendjének hatékonyabb védelméről a közterület-felügyelet is gondoskodik, jelenleg egy közterület-felügyelő alkalmazásával. A megüresedett közterület-felügyelői álláshelyet pályázat útján szeretnék betölteni.

Az orvosi praxisokkal kapcsolatos kérdésekre a városvezető kifejtette: az egészségügyi alapellátásban ebben az évben lesznek személyi változások. Április 30-ával a fogorvosok nyugdíjba vonulnak, mindkét álláshelyre találtak utódot.

A háziorvosok közül 3 fő már évek óta nyugdíjasként látja el körzetét. Egyikük 47 év munkaviszony után, nyugdíj mellett dolgozik, és belátható időn belül nem tervezi a praxis felhagyását. A másik nyugdíj mellett praktizáló orvos augusztus 31-ig marad.

Praxisát évek óta hirdeti, de nem jelentkezett rá utód, ezért a praxisjogot átadja az önkormányzatnak. A harmadik orvos december 31-ig marad.

A polgármester tájékoztatása szerint egyik praxis sem szűnik meg, egyetlen lakos sem marad ellátás nélkül. Számos lépést tettek és tesznek, hogy a praxisok ne maradjanak üresen, eddig a legsürgetőbbet, a fogorvosok utódlását megoldották.

A lakosok szerint gondozatlan, szemetes, a település. A közleményből kiderült, rendelet szabályozza, hogy az ingatlantulajdonos feladata a saját járdája, ennek hiányában egy méter széles területsávnak, a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének a gondozása.

2018-ban 60 esetben küldött ki a polgármesteri hivatal felszólítást gazos, gondozatlan, szemetes telkek tulajdonosainak. Ez 29 esetben eredményes volt, a többinél pedig eljárást indítottak. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek körül összegyűlt szemetet minden reggel elszállítják, idén öt kamerát helyeznek ki a hulladékgyűjtőkhöz.

Kijavítják az úthibákat

A lakosok szerint szükség lenne a belterületi utak átfogó felújítására. A városvezető közölte, tisztában vannak az utak állapotával. A feltárt hibákat fontossági sorrendben javítják.

A parkolási gondok enyhítésére idén parkolók kiépítését tervezik az Árvai utcában és a Damjanich úton. A kóbor ebek befogását 2016. április 21-től egy hevesi vállalkozó végzi, aki rendelkezik a tevékenységéhez szükséges engedélyekkel.

Korábban, a helyi gyepmesteri feladatokat ellátó vállalkozó feladatellátását nem találták megfelelőnek, mert nem tudta bemutatni a szükséges engedélyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában