SZOLNOK

2018.01.26. 19:50

Ismered a szolnoki Tabán történetét? (galéria)

A megyeszékhely II. kerülete, egyben legrégibb városrésze a Tabán. Évszázadokkal ezelőtt azonban egyáltalán nem úgy festett, mint ma.

Borda Zsanett

Fotó: Borda Zsanett

A Tabán városrész létezéséről már az 1600-as években is készítettek feljegyzéseket.

A szolnoki Damjanich János Múzeum honlapja szerint először akkor említik, amikor 1696-ban összeírták Szolnok lakóit, miután a törökök kivonultak a városból.

Akkor Toban néven, később Tobány, majd Tabán alakban tűnt fel.

1757-ből származik az első térkép, melyen Toban néven szerepel a városrész.

A város honlapja szerint a városrész neve a török „tabaq-xane”, azaz cserzőműhely, tímárműhely szóból származik, mely természetesen a török hódoltság idején terjedt el nálunk.

A terület benépesedése a 18. században kezdődött.

Tabánnak eredetileg a tímártelepeknek helyet adó, később a szegényebb, városszéli településrészeket nevezték. A tímárok azok az iparosok, akik nyers bőrök feldolgozásával foglalkoztak.

Mivel a bőrkikészítéshez sok vízre van szükség, plusz igen kellemetlen szaggal jár, a Zagyva partja tökéletes hely lehetett a szolnoki tímároknak.

Állítólag a 18. században önálló tímármester is dolgozott a Tisza és a Zagyva torkolatánál, ahol később kékfestő műhelyet is létrehoztak. A kékfestés a magyar népviseletben a mai napig visszaköszön, azt az eljárást nevezik így, amikor kék alapon fehér mintázattal díszítenek ruhaneműket, lakástextíliákat.

A tabáni lakosok általában kétféle munkát választottak maguknak: a tiszai kereskedelemben való közreműködést (sószállítás, gabonarakodás stb.) vagy a halászatot.

Mivel a tiszai tutajozás akadályozta volna a halászatot, így akkoriban a Zagyva folyón és annak holtágain folyt a jelentősebb halászat.

A Tabán szűk, szabálytalan, kanyargós utcáiban elsősorban szegény emberek éltek.

A Zagyva mai torkolatát úgy alakították ki, hogy a Művésztelep előtti mesterséges várárokba terelték a folyó vizét.

A régi folyás holtágából, a Pityóból fogott teknősbékák és halak pedig a szolnoki és a pesti piacok keresett árui voltak a múlt században.

Ilyen volt a Zagyva partja a régi Tabánnál 1934-ben.
Forrás: Fortepan/JANKOVSZKY GYÖRGY

A tabánon lakók legfőbb halászeszköze a teszi-veszi háló, a vízmerítő szapoly és merítő szák volt.

A környéken egészen az 1970-es évekig vízvezeték és szennyvízcsatorna sem volt, így az ott lakók a fürdést és a főzést az utcai kútból oldották meg.

A szennyvíz pedig.. igen, az udvaron vagy az utcán landolt.

A mocsaras, vizes terület házainak teteje legtöbbször nádból állt, amíg az Ady Endre és a Móra Ferenc utcák tízemeleteseit meg nem építették.

Ekkor ugyanis bontásra kerültek a régi házak, a tabániak pedig lakásokat kaptak az újonnan épülő, szomszédos tömbökben.

Az évek folytán ezután épültek csak oda a mai igényeknek megfelelő családi házak, de a zegzugos utcák hangulata még ma is ott él velük.

A szolnoki Művésztelep festőinek kedvelt témája volt a Tabán, a múzeum honlapja szerint Gácsi Mihály, Kléh János, Mednyánszky László, Müller Adolf, Vidovszky Béla és Zádor István is sok szép tabáni házat és részletet örökített meg.

Kléh János festette kép a Tabánról.
Forrás: Damjanich János Múzeum/Kozma Károly (szolnok-taban.blogspot.hu)

Az egyetlen házikó, ami talán visszarepíthet bennünket a régi időkbe, a Tabáni Tájház.

A Tabán 24. számú ház az 1930-as évek környékén épült fel, melyet később tulajdonosai többször is átépítettek, felújítottak.

Legutolsó tulaja Kovács Sándor halász volt.

Amikor a Damjanich János Múzeum megvásárolta a tájházat, olyan romos, roggyant és öreg volt, hogy Pár Nándor és Nagy István építészek tervei alapján 1989-ben fel kellett újítani.

A Tabáni Tájház helyiségeinek berendezése az '30-as éves parasztpolgári stílusát idézi. Érdekesség, hogy a konyhában található tűzehelyet egy tabáni lakos készítette még 1930-ban a saját feleségének.

A tájház egyénként minden év május 1-től szeptember 30-ig, szerdán és csütörtökön 09-13 óráig, pénteken és szombaton pedig 13-17 óráig látogatható.

Forrás: djm.hu, Wikipédia, szolnok-taban.blogspot.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában