Jászkunság

2018.01.27. 17:21

Kiemelkedő nemzeti érték lett a csipke

A Hungarikum Bizottság döntése értelmében a „magyarországi csipkeverés és -varrás élő hagyománya” felvételt nyert a Magyar Értéktárba. Így ezentúl a kiemelkedő nemzeti érték címet viseli. Az egyik javaslattevő Fejesné Koppány Gabriella, a karcagi Kunrózsa Csipkekör vezetője, csipkeverő népi iparművész volt.

D. E.

képen a csipkekör tagjai láthatók vezetőjükkel (a kép bal szélén)

Fotó: Daróczi Erzsébet

– A Magyar Értéktárba befogadásig igen hosszú, hatéves út vezetett. De megérte, hiszen nem egy tömegcikkterméket mutattunk be a Hungarikum Bizottságnak – idézi az előzményeket Fejesné Koppány Gabriella.

A csipkeverés tudománya a Nagykunságban az 1930-as években kezdődött, több százan verték a csipkét. Aztán a hatvanas évektől egyre kevesebb csipkeverő volt, az utóbbi évtizedben azonban megélénkült a vertcsipke-készítés – mondja Gabriella, aki 2011 óta tanítja a csipkeverést.

– Közben a Települési Értéktárba bekerült a „Karcagi vert csipke”, majd az abádszalóki felterjesztéssel közös beadványt vert csipke néven fogadta be a megyei értéktár.

A képen a csipkekör tagjai láthatók vezetőjükkel (a kép bal szélén)
Fotós: Daróczi Erzsébet

– Tavaly ismét közös összeállításban adtuk be javaslatunkat a Magyar Értéktárba megméretésre, így nyertünk felvételt a Magyar Értéktárba – ecseteli Fejesné Koppány Gabika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában