KÖZépfokú FELVÉTELI

2018.01.25. 16:24

A matek feladatsort a nyolcadikosok egy része be sem tudta fejezni

A magyar könnyű volt, a matek annál nehezebb – nyilatkoztak tanárok és diákok egyöntetűen az idei központi középfokú felvételi vizsga feladatairól.

Joó Zsuzsa

Az első negyvenöt percben anyanyelvből, a másodikban matematikából adtak számot tudásukról a diákok. A dolgozatokat mindenhol kijavították, ezen a héten meg is tekinthetik a fiatalok a feladatlapokat.

Ahol a javítási útmutatótól eltérő javítást tapasztalnak vagy esetleg rosszul adták össze a pontokat, fellebbezhetnek. Molnár László, a Varga Katalin Gimnázium igazgatója szerint a matematika feladatsor igen nehéz volt.

Azt tapasztalták, hogy a magyar- és a matekdolgozat pontszámai között egy-egy diáknál akár húsz-harminc pontnyi különbség is adódott (ötven volt a maximum egy tantárgyból).

Az igazgató úgy véli, a matematika feladatsor nem arra való, hogy reálisan mérje a diákok tudását, hanem arra, hogy széthúzza a mezőnyt.

A megkérdezett diákok a matematikai feladatok mennyiségére is panaszkodtak, több olyan felvételiző akadt, aki az utolsó pár feladathoz hozzá sem tudott kezdeni.

A Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Nagy Györgyné megerősítette mindezt, szerinte ilyen mennyiségű kérdéssort egy „átlagdiák” nem tud megoldani 45 perc alatt. Emlékeztetett, az érettségizőknek három óra áll a rendelkezésükre – nem sokkal több feladattal.

A Verseghy Ferenc Gimnáziumban megtudtuk, akárcsak máshol, itt is a matematika sikerült gyengébben, ennek ellenére születtek szép eredmények.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában