AKCIÓBAN A TŰZVIZSGÁLÓK

2018.01.31. 11:20

Volt olyan eset, amikor begyújtottak a szoba közepén

Tavaly a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság összesen huszonhat alkalommal indított tűzvizsgálati eljárást. Legtöbbször nyílt láng okozott tüzet, de előfordult, hogy elektromos zárlat volt a ludas – mondta el lapunk érdeklődésére Kovács Krisztián alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő.

Czakó Nóra

Gázrobbanás Újszászon, a ház szinte teljesen megsemmisült/ 2018. január 3.

Fotó: Csabai István

Ebből három még mindig folyamatban van, idén pedig már három újabb is indult – folytatta a megyei tűzoltósági főfelügyelő. – Ezek egyike a közelmúltban Újszászon felrobbant házzal kapcsolatos. Emellett jelenleg eljárás folyik egy olyan ügyben is, ahol felmerült a gyanú, hogy szántszándékkal gyújtotta föl valaki a saját házát. Itt pszichés okok is közrejátszhatnak.

– A tűzvizsgálónak minden körülményt figyelembe kell vennie. Éppen ezért nagyon fontosak a helyszínen szerzett első információk. Volt olyan eset, amikor a kiérkező tűzoltók egy konyhában cigarettázó embert találtak, aki a legnagyobb lelki nyugalommal közölte, hogy fel fogja robbantani az épületet. Az illető történetesen éppen egy nappal korábban még pszichiátriai kezelés alatt állt. Ilyenkor azért óvatosnak kell lenni – hangsúlyozta.

A tűzvizsgálati eljárás megindításának több oka is lehet. Halálesettel járó tűz után mindig indul, de bizonyos kárérték felett vagy bűncselekmény gyanúja miatt is indulhat.

– Maga az eljárás rendkívül hosszadalmas, minden részletre kiterjedő munka. Gondoljuk csak el, hogy egy porig égett házban vagy egy felrobbantott épületben kell olyan nyomok, összefüggések után kutatni, melyek egyértelmű információt szolgáltatnak az eseménnyel kapcsolatban. Ha egy kiégett autóban minden megsemmisül, a tűzvizsgálónak akkor is meg kell keresnie azokat a jeleket, melyekből kiindulhat, és az esetet feltárhatja – mondta Kovács Krisztián.

A tűzvizsgálat azonban nem csak azért lényeges, hogy kiderüljön, pontosan mi is történt. A legfontosabb az összefüggések feltárása, és hasznosítása. Ha például egy bizonyos típusú műszaki berendezésről kiderült, hogy az rendszeresen elektromos zárlatot és ezzel tüzet okoz, akkor kötelességünk jelezni ezt a problémát. Ha pedig rendre a túlhevült étolaj miatt borulnak lángba a lakások, akkor is kötelességünk a megfelelő fórumokon jelzéssel élni.

Gázrobbanás Újszászon, a ház szinte teljesen megsemmisült/ 2018. január 3.
Fotós: Csabai István

Kovács Krisztiántól megtudtuk, a megyében lezárult vizsgálatokból megállapítható, hogy a tűz keletkezésének oka változatos. Legtöbbször nyílt láng okoz gondot.

– Volt olyan eset, amikor a szobában rakott tüzet valaki, máshol lábosban tüzeltek, vagy szándékosan gyújtottak föl berendezési tárgyakat. Főzés közben is keletkezett tűz, ami elhatalmasodott, vagy felgyújtottak egy-két bálát, ami a szabadban pusztítást eredményezett. Előfordult, hogy valaki benzinnel „segítette” a kazánban izzó parazsat, végül a kicsapó lángok őt is, lakását is elérték. Előfordul azonban, hogy elektromos zárlat okoz tüzet, emberi közreműködés nélkül indul el a folyamat, amit a tűzoltók állítanak meg végül – sorolta a leggyakoribb okokat a főfelügyelő, akitől azt is megtudtuk, hogy az előző négy év átlagához képest a tűzesetek száma tavaly közel negyven százalékkal nőtt – a meleg és száraz nyáron keletkezett szabadtéri tüzek számának tudható be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában