ELISMERÉS

2018.02.07. 12:45

A helyi népdalkör kapta Miklóson az idei közművelődési díjat

A magyar kultúra napja alkalmából idén harmadik alkalommal adta át Törökszentmiklós önkormányzata a 2016-ban alapított közművelődési díjat.

Molnár-Révész Erika

A jeles napon felavatták a népdalkör új termét is

Forrás: Beküldött fotó

Ezt olyan személyek vagy közösségek munkáját ismerik el, akik a város kulturális életében tartósan kiemelkedő eredményt értek el, és aktívan részt vesznek a miklósi közéletben.

Az idei díjat az 1972-ben alapított Törökszentmiklósi Népdalkör vehette át. Egykori vezetőjük, Bischof László mindig is feladatának tekintette a „csak tiszta forrásból” származó népdalok megszólaltatását, csokorba fűzését, a környék népzenéjének kutatását, a hagyományok ápolását.

Első dalcsokraikat a környéken gyűjtött summás, béres- és aratódalokból állították össze.

Az évfordulók, ünnepi megemlékezések mellett hagyományosan részt vesznek a Szentmiklósi Napokon, a Tavaszi és őszi Népzenei Hangversenyen, emellett rendszeresen megrendezik a karácsonyt köszöntő népdalestet is.

A huszonnyolc tagú népdalkör az eltelt negyvenöt év alatt a helyi fellépések, rendezvények mellett eredményesen szerepelt a megyei és országos bemutatókon, népzenei fesztiválokon is. A kétévente megrendezett Népdalkörök, Népzenei Együttesek Országos Minősítő Hangversenyén minden alkalommal arany fokozatot értek el.

A Kórusok Országos Tanácsától tizenegy alkalommal kapták meg az Arany Páva díjat. Az elismeréssel kitüntetett népdalkörök Gála hangversenyén négyszer szerepeltek, ahol a zsűri különdíját, 2012-ben és 2014-ben az Arany Páva Nagydíját kapták meg.

A jeles napon felavatták a népdalkör új termét is
Forrás: Beküldött fotó

Ez a legmagasabb fokozat a minősítő rendszerben. Két évvel később az Egerben megrendezett Aranypáva Nagydíjasok versenyén a harminchét aranypáva minősítéssel rendelkező csoport és szólista közül ismét a Miklósi Népdalkör bizonyult a legjobbnak.

Mindemellett a találkozón az akkori kórusvezető, Bischof László különdíjban és miniszteri köszöntésben is részesült.

A népdalkört jelenleg Gondáné Árvai Mária vezeti. A megalakuláskor kitűzött cél változatlan: a magyar népdal, népzene ápolása, megőrzése, továbbadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában