2018.02.17. 11:25
Külföldön is megmutatják, milyen a finom helyi pálinka
A napokban nagyszabású rendezvényeken ismertetik meg határainkon innen és túl a közönséget az újszilvási Bolyhos-pálinkával. Márciusban a Düsseldorfban rendezendő ProWein nevű gasztronómiai programon képviselik majd a helyi pálinkát. Emellett a Hungexpo fegyver-, horgász- és vadászkiállításán is részt vesz a Bolyhos Pálinkafőzde.
Bolyhos Zoltán a vállalkozás terveiről is beszélt
Fotó: Mészáros János
– Nehéz volt beszerezni az almát. Nem a mennyiségi problémák miatt, hanem, mert tavaly nagyon elszállt a léalma ára. Egyetlen év alatt ugyanis megduplázódott! – ismertette a minap a pálinkagyártáshoz kapcsolódó részleteket Bolyhos Zoltán, a szilvási Bolyhos Pálinkafőzde vezetője.
Mint mondta, a megnövekedett árakkal a pálinkakészítők csak nagy nehézségek árán tudtak versenyezni.
A szakember arra is kitért, a napokban nagyszabású rendezvények keretében ismertetik meg a közönséget az újszilvási nedűvel. Határainkon innen és túl egyaránt.
– Márciusban a Düsseldorfban rendezendő ProWein nevű gasztronómiai programon képviseljük majd a helyi pálinkát. Emellett a Hungexpo fegyver-, horgász- és vadászkiállításán is részt veszünk.
– A programon két standunk van, és nyolc-tíz fővel képviseltetjük magunkat. Nagyjából tíz éve látogatunk el az eseményre – taglalta.
A vezető néhány piaci részletet is megosztott honlapunkkal.
– A pálinka úgy tűnik, nagyon beszorult a Kárpát-medencébe, nehéz exportálni. Ha a határainkon túlra tekintünk, azt látjuk, mindenhol megvan a párlatfőzés hagyománya. Innentől kezdve pedig a külföldi polcokra felkerülni nem könnyű feladat.
– Sok országban a pálinka név sem ismert igazán, jobbára csak azok számára, akik megfordultak már Magyarországon – emelte ki.
Bolyhos Zoltán elmondta, hamarosan különleges formájú üvegeik ékesítik majd a polcokat.
– Húsvétra tervezzük új termékeink piacra dobását, melyek csatos üvegeinek próbagyártása már meg is történt… – árulta el a pálinkák kulisszákról a szakember.
Kincseket rejt a „főzdetárlat”
Kovácsműhely, egy régi iroda, igényesen faragott tálalószekrény és számos egyéb különleges főzdei emlék fémjelzi a pálinkaüzem szomszédságában működő kis gyűjtemény anyagát.
– Ez a prés legalább százéves, amott az az üst pedig körülbelül százharminc… – idegenvezetett az épület falai közt a cégvezető. A tárlat anyagai közt felajánlások tárgyai, de aukción vásárolt nem mindennapi kincsek is megtalálhatók.