ÚJSZILVÁS/Pálinka

2018.02.17. 11:25

Külföldön is megmutatják, milyen a finom helyi pálinka

A napokban nagyszabású rendezvényeken ismertetik meg határainkon innen és túl a közönséget az újszilvási Bolyhos-pálinkával. Márciusban a Düsseldorfban rendezendő ProWein nevű gasztronómiai programon képviselik majd a helyi pálinkát. Emellett a Hungexpo fegyver-, horgász- és vadászkiállításán is részt vesz a Bolyhos Pálinkafőzde.

Hartai Gergely

Bolyhos Zoltán a vállalkozás terveiről is beszélt

Fotó: Mészáros János

– Nehéz volt beszerezni az almát. Nem a mennyiségi problémák miatt, hanem, mert tavaly nagyon elszállt a léalma ára. Egyetlen év alatt ugyanis megduplázódott! – ismertette a minap a pálinkagyártáshoz kapcsolódó részleteket Bolyhos Zoltán, a szilvási Bolyhos Pálinkafőzde vezetője.

Mint mondta, a megnövekedett árakkal a pálinkakészítők csak nagy nehézségek árán tudtak versenyezni.

A szakember arra is kitért, a napokban nagyszabású rendezvények keretében ismertetik meg a közönséget az újszilvási nedűvel. Határainkon innen és túl egyaránt.

– Márciusban a Düsseldorfban rendezendő ProWein nevű gasztronómiai programon képviseljük majd a helyi pálinkát. Emellett a Hungexpo fegyver-, horgász- és vadászkiállításán is részt veszünk.

– A programon két standunk van, és nyolc-tíz fővel képviseltetjük magunkat. Nagyjából tíz éve látogatunk el az eseményre – taglalta.

A vezető néhány piaci részletet is megosztott honlapunkkal.

Bolyhos Zoltán a vállalkozás terveiről is beszélt
Fotós: Mészáros János

– A pálinka úgy tűnik, nagyon beszorult a Kárpát-medencébe, nehéz exportálni. Ha a határainkon túlra tekintünk, azt látjuk, mindenhol megvan a párlatfőzés hagyománya. Innentől kezdve pedig a külföldi polcokra felkerülni nem könnyű feladat.

– Sok országban a pálinka név sem ismert igazán, jobbára csak azok számára, akik megfordultak már Magyarországon – emelte ki.

Bolyhos Zoltán elmondta, hamarosan különleges formájú üvegeik ékesítik majd a polcokat.

– Húsvétra tervezzük új termékeink piacra dobását, melyek csatos üvegeinek próbagyártása már meg is történt… – árulta el a pálinkák kulisszákról a szak­ember.

Kincseket rejt a „főzdetárlat”

Kovácsműhely, egy régi iroda, igényesen faragott tálalószekrény és számos egyéb különleges főzdei emlék fémjelzi a pálinkaüzem szomszédságában működő kis gyűjtemény anyagát.

– Ez a prés legalább százéves, amott az az üst pedig körülbelül százharminc… – idegenvezetett az épület falai közt a cégvezető. A tárlat anyagai közt felajánlások tárgyai, de aukción vásárolt nem mindennapi kincsek is megtalálhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában