ÚJSZILVÁS

2018.02.16. 11:27

Olyan emberek óvják a tanyák lakóit, akik „nem félnek a saját árnyékuktól”

A külterületi falopások és a tanyák kifosztása azok a fogalmak, melyek alig ismertek Újszilvás lakói számára. A községben ugyanis évek óta jól működő rendszer biztosítja, hogy a tanyasi emberek is biztonságban éljék mindennapjaikat. 

Hartai Gergely

Boda András sokat segít a külterületi időseknek. Ottjártunkkor épp egy szemetest vitt el tulajdonosának.

Fotó: Mészáros János

– Szinte nulla. Ezzel a számmal egyenlő nálunk a falopások, és általában a tanyákon történő lopások és betörések száma – jellemezte szolgálata közben a község külterületi adatait Boda András tanyagondnok.

A szakember e területen már ötödik éve áll a falu szolgálatában. Úgy véli, szerencsés helyzetben van, ha a rend fenntartásáról van szó. Mert mint elárulta, rendkívüli csapat áll mögötte.

– Közel ötszázan köthetőek nálunk a külterületekhez, ez a szám nagyjából százhatvan ingatlant fed le. Korábban harminc évig kézbesítő voltam, így elég sokat tudok már a faluról.

– Ha eltűnik egy darab fa az egyik udvarból, azt is észreveszem – mosolyodott el. A gondnok szerint, ha gyanús eset szemtanúi lennének, szinte borítékolt a kemény fellépés.

– Próbálkozások persze itt is vannak a különféle cselekményekre, de a tapasztalat mégis az, hogy ide már a fatolvajok sem mernek jönni. A szomszédos településen például olyan hírünk van a garázdák körében, hogy Újszilvással semmi esetre sem szabad kezdeni.

– Olyan típusú emberek dolgoznak ugyanis nálunk, akik „nem félnek a saját árnyékuktól”... – utalt mezőőr kollégái határozott fellépésére András.

– Nagyon ritka az a rendszer, ami a faluban működik. Itt három mezőőr felváltva, éjjel-nappali szolgálatban végzi a kül- és belterületek megfigyelését – taglalta. S elmondta azt is, munkájuk alapvető eleme, hogy a helyiek bizalommal forduljanak hozzájuk.

– Ha az emberek illetékteleneket látnak, nyomban értesítenek bennünket. A külterületeken élő időseknek pedig a legkülönfélébb módokon segítünk. Ha kell, behozzuk őket a fogorvoshoz, receptet váltunk ki nekik, és van, akinek bevásárolunk.

Boda András sokat segít a külterületi időseknek. Ottjártunkkor épp egy szemetest vitt el tulajdonosának.
Fotós: Mészáros János

– A legfontosabb, hogy az idősek a kenyérhez és a gyógyszerhez mindig hozzájussanak – konstatálta. András szerint a külterületi emberek megsegítése egész napos foglalatosságot jelent.

– Nem is nézem az órát, nincs értelme, hiszen az élet sosem áll meg egy tanyagondnoknak. A telefonom még a hétvégéken is be van kapcsolva a helyieknek... – zárta gondolatait.

Törtelen is gondnok segít

– Nem jellemző, hogy polgárőreink segítségét kérnék a tanyákat ért lopások vagy egyéb hasonló természetű cselekmények ügyében – tájékoztatta honlapunkat Pál Antal, a törteli Faluvédő Polgárőr Egyesület elnöke.

– A vezető hangsúlyozta, néhány napja már a településen is tanyagondnok foglalkozik a tanyasi ügyekkel kapcsolatos szociális feladatok ellátásával. Így például házi segítségnyújtással, a kapcsolattartással, de az ebédkiszállítással is.

– Megtudtuk, ezeket a külterületi feladatokat korábban Törtelen is a mezőőrök látták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában