KUNSZENTMÁRTON

2018.02.28. 17:30

Végre nem a peronon kell várakozniuk az utasoknak Kunszenten

Újra megnyitja a MÁV a kunszentmártoni vasút­állomás fűtött várótermét az utasok előtt. Az utóbbi időszakban csak a közmunkások melegedhettek ott. Lapunk kérdései után jött a helyiek számára örömteli fordulat.

Joó Zsuzsa

Ottjártunkkor Tamás Barnabás még hiába próbált bejutni a fűtött váróterembe...

Fotó: Mészáros János

A februári tél legcsapadékosabb napján látogatunk el a kunszent­már­toni vasútállomáshoz. A fűtetlen folyosón csak egy fiatalember üldögél a padon, a többi utas odakint, a peronon várakozik. Még jó, hogy legalább előtető védi őket a havas esőtől. Van még pár perc a szolnoki vonat érkezéséig, addig fázósan beszélgetünk egymással – először a folyosón.

– Itt van szemben a fűtött váróterem. Látja, mi van kiírva? Zárva! De csak az utasok előtt, mert most is vannak valakik odabent... nézzék meg! – tanácsolja Tamás Barnabás. A fiatalember éppen Szolnok­ra készül, ott tanul vezetni. Hetente egyszer kell a megyeszékhelyre utaznia, akkor mindig vonatra ül.

Ottjártunkkor Tamás Barnabás még hiába próbált bejutni a fűtött váróterembe...
Fotós: Mészáros János

Kiírás ide vagy oda, bekukkantunk a lezárt helyiségbe. Odabent kellemes meleg, a bent elhelyezett kályha ontja a forróságot. Asszonyok tízóraiznak a szoba közepén elhelyezett asztalnál. Azt mondják, a vasúttársaság közmunkásai, ezt a várótermet jelölték ki nekik melegedőnek, más nem mehet be oda, csak ők.

Odakint, a hidegben ácsorgó Nyerluc János szerint évek óta zárva a váróterem. Pedig szerinte elvárható volna, hogy – ha már megveszi a vonatjegyet –, kulturált utazási körülményeket biztosítsanak szá­mára, és nem csak a vona­ton.

Az utóbbi időben annyi változott csak, hogy míg korábban „építési terület” feliratú papír volt kitéve az ajtóra, most egy „zárva” kiírás fogadja az utazókat. Körülbelül akkor történt a váltás, amikor az Új Néplap megkérdezte a MÁV-tól, mitől építési terület éppen az a váróterem.

Valóban, pár hónappal ezelőtt honlapunk már foglalkozott a kunszentmártoni utasok problémájával, most arra voltunk kíváncsiak, azóta történt-e valami változás.

Úgy tűnik, nem sok. Tavaly december 12-én a MÁV azt közölte, hogy az állomáson a fűtött várótermet az épület belső átalakítása után tudják csak megnyitni az utasok előtt. Most is rákérdeztünk, vajon miért tartják továbbra is zárva pont a fűthető helyiséget, ami szemmel láthatóan nincsen rosszabb állapot­ban, mint az épület többi része.

A MÁV Zrt. Kommuni­kációs Igazgatósága levélben elismerte, hogy a kérdésben felvetett váróterem valóban nem töltötte be korábban váró­termi funkcióját, különféle okok miatt.

Ugyan­akkor a kunszentmártoni vasútállomáson az utasok számára eddig is biztosítottak váróhelyiséget (csak nem fűthetőt – szerk.). Az utasoknak tehát télen sem kell a vágányok mellett várakozniuk a vonatokra.

A kunszenti vasútállomás
Fotós: Mészáros János

Jó hír azonban, hogy a vasúttársaság úgy döntött, ismét megnyitja az utasok számára a helyiséget.

– Végre! A vasúttársaság nekünk még a levelünkre sem válaszolt ezidáig, nemhogy megnyitották volna kérésünkre a várótermet – reagált az örömteli hírre Wenner-Várkonyi Attila polgármester, megköszönve a sajtó közbenjárását, segítségét.

Lassan készül, de a vasút nem mond le a belső felújításról

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága felhívta a figyelmünket, hogy a kunszenti vasútállomás korszerűsítése még nem fejeződött be.

Az első ütemben, 2012 októberének végén a tetőt újították fel, majd 2015 februárjában a nyílászárók cseréje és a homlokzat felújítása készült el. Az állomásépület belső felújítása továbbra is szerepel a vasúttársaság beruházási terveiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában