SZOLNOK

2018.02.13. 13:51

Zámbori Somát és feleségét választották a Házasság hete arcainak

Hazánkban tizenegyedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával – idén a családok éve programjaihoz kapcsolódóan. A február 11. és 18. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca a szolnoki Zámbori Soma színművész és felesége, dr. Fazekas Rita.

Joó Zsuzsa

Forrás: Beküldött fotó

– Hogy túl sok lenne mostanság a kötelező programunk? Ne sajnálj, így még több időt tudok együtt tölteni Somával! – mondja dr. Fazekas Rita.

Őt és férjét, a szolnoki születésű Zámbori Soma színművészt választották a Házasság hete arcának. A házaspár tévéfelvételről rádióriportra jár, interjút ad, előadást tart. Sűrű minden napjuk.

Nem csoda, hogy három gyermekükre most a nagyszülők vigyáznak. Somáék most is kocsiban ülnek.

– Anyukám küldött egy smst, hogy szerezzünk be valahonnan húsos csontot a leveshez. Úgyhogy most megyünk a piacra, még ennek is bele kell férnie az időnkbe – magyarázza Ritus. Férje kijavítja: hazafelé veszik az irányt.

– Csodát, a piacra megyünk! – vág vissza a feleség.

– Ilyen a házasságunk is. Szenvedélyes és őszinte – nevetnek, miután megbeszélték, merre vegyék az irányt.

A jogász végzettségű, de mediátorként dolgozó édesanya és a színész édesapa húsz éve élnek együtt, tizennyolc esztendeje házasságban.

Ahogy mondják, nem szeretnének púdert hinteni senki szemébe, nem állítják, hogy a házasság egy habostorta.

– Ennyi idő alatt igenis voltak konfliktusaink, gondjaink, megharcolásaink, kőkemény bocsánatkéréseink és megbocsájtásaink.

– Mi ezt az üzenetet szeretnénk átadni mindenkinek – magyarázza Soma, aki szerint a házasságot tanulni kell, sőt, fel kell(ene) rá készülni mindenkinek.

Zámbori Soma színművész és felesége, dr. Fazekas Rita tizennyolc éve élnek házasságban, azaz jóban, rosszban.
Forrás: Beküldött fotó

– Nevezhetjük ezt házassági életre való felkészítésnek. Manapság könnyen mennek bele az emberek hibákba, kísértésekbe és választják a könnyebbik utat. Pedig mindez elkerülhető lenne.

– Hisszük, hogy két ember összekapaszkodása, közös jövője az előremutató az életben. Isten segítségével, útmutatásával, a hármas szövetségben persze.

Ennyi évnyi házasság után joggal merül fel az emberben a kérdés, megmaradhat-e egy párkapcsolatban a romantika, a lángolás.

– Ha úgy érezzük, hogy szükség van egy kis fűszerre a kapcsolatunkban, elosonunk. A lopott időnkben tangózunk, kávézunk, randizunk. Leülünk, majd odafordulva a másikhoz megkérdezzük: „mi történt veled?”

– Pár napja is elszöktünk wellneszezni egy előadásról hazafelé jövet. Persze, közben a nagyszülők voltak a gyerekekkel. És hát... nem feledkezünk meg az intimitásról sem, egy házasság – úgy gondoljuk -, csak ezzel együtt lehet működőképes.

– Azt a bizonyos „őrlángot” a kályhán néha fel kell tekerni. Hisszük, hogy a szerelmet újra és újra fel lehet lobbantani.

Forrás: Beküldött fotó

Kérdésünkre, Szolnokra is jönnek-e népszerűsíteni a házasság intézményét, a férj azonnal igent mond.

– Jó lenne, ha engem is megkérdeznél erről – fűzi hozzá a feleség.

– Ha hívnak, megyünk.

– Nem biztos, hogy éppen akkor megyünk – helyesbít Rita – majd eldöntjük, belefér-e az időnkbe. Esetleg később...

– Így megy ez nálunk... egy kis harc, majd a megegyezés. Ilyen a házasság.

Tíz éve Magyarországon

A házasság hete mozgalom több mint két évtizede indult az Egyesült Királyságból. A nemzetközi kezdeményezéshez Magyarország az elsők között csatlakozott, még 2008-ban.

A már több mint húsz országban jelen lévő mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek.

A szervezőbizottság évről évre bátorítja a helyi közösségeket saját események szervezésére, hogy ezzel is elérhetővé váljanak a tartós és örömteli házasság megéléséhez szükséges ismeretek, a sikeres példák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában