SZOLNOK

2018.03.12. 15:22

Böjte Csaba a keresztény élet legfontosabb kérdéseiről beszélt Szolnokon

Nagyböjti lelki napot tartottak szombat délelőtt a Szent Imre ­Művelődési Házban.

Hartai Gergely

Böjte Csaba beszédet mondott a székely szabadságért is

Fotó: Fodor Orsolya

Az esemény vendége volt Böjte Csaba ferences szerzetes, akit az ­ünnepi rendezvény előtt Máthé György esperesplébános köszöntött. – Csaba testvér tevékenységével nemcsak testi, de ­lelki szempontból is életeket ment… – utalt a nehéz sorsú fiatalokat segítő atya áldozatos munkájára.

Böjte ­Csaba előadásában több személyes tapasztalatot és korunk­ emberéhez szóló példát is megosztott hallgatóságával.

– Mostanság azt látjuk­, ­Európa összes temploma üres. Egy-egy szertartásra összegyűlnek ugyan a hívek, de egyébként nem jönnek. A legfontosabb dolog, az Istennel való személyes kapcsolat, nagyon kiürült az emberek szívéből – mutatott rá.

Hozzátette, a tárgyi javak előnyben részesítése helyett a hithez való jóval erősebb kötődést kellene a figyelem középpontjába helyezni. – Ne a „fapados megoldásokat” keressük az életben, hanem a Jóisten közelségét – mondta.

Emlékeztetett arra is, az elesettek és a legkisebbek védelme az egyik legfontosabb keresztényi fela­dat. – Isten nem teremt selejtet. ­Hányszor előfordul, hogy egy-egy gyermek komisz dolgot tesz.

Böjte Csaba beszédet mondott a székely szabadságért is
Fotós: Fodor Orsolya

– Olyankor megölelem, és megkérdezem: „jó neked, hogy ilyen rossz lélekkel jössz haza?”. Ekkor azt szoktam mondani, „ülj be a templomba, csendesedj el és írj nekem egy levelet.

– Fogalmazd meg, mit szeretnél ­kérni tőlem!” Csodaszép, szívbe markoló levelek szoktak születni… – taglalta a szerzetes. ­Záró szavai közt pedig arra hívta fel a figyelmet, miként tudjuk jól kihasználni a nagyböjt adta elcsendesülés lehetőségét.

– Üljünk le ilyenkor mi is a magunk templomába! Bíztatok és bátorítok mindenkit, hogy vonuljunk vissza, és gondoljuk át, milyen a viszonyunk a családunkhoz, a munkatársainkhoz, a hivatásunkhoz… – fejtette ki. A lelki nap két előadását délután a város székely szabadság napi rendezvénye követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában