Hétezer év történetét mutatják

2018.03.16. 09:30

Megnyílt Tiszafüred első állandó régészeti kiállítása (galéria)

Városunk 7000 éve rejtőzködő kincsei címmel nyílt meg a Tisza-tó fővárosának első állandó régészeti kiállítása. Március 14-én délután, a Kiss Pál Múzeum előtt gyülekezett az ünneplő közönség.

Ujvári László

Mint ismert, a múzeumnak helyet adó Lipcsey-kúria országos jelentőségű események színtere volt az 1848-49-es forradalom idején. Itt történt ugyanis a híres füredi tiszti zendülés, más néven a fővezér váltás. Dembinsky Henriket Görgei Artúr váltotta a szabadságért küzdő honvédség élén.

Az épület falán elhelyezett Kossuth-emléktáblánál kezdődött az ünnepi programfolyam, a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait. Koszorúval tisztelegtek a közigazgatási szervek, civil szervezetek, egyházak, oktatás-nevelési intézmények képviselői, valamint a '48-as történelmi családok leszármazottai (Görgei, Lipcsey, Kékessy).

– Talán sokan nem tudják, hogy kétszáz évvel ezelőtt született Tariczky Endre, régész-plébános, aki  életre hívta e múzeum elődjét – ezt már Ujvári Imre polgármester mondta a kiállítás megnyitóján.

– Munkássága rendkívül fontos Tiszafüred számára, de az elmúlt évtizedekben nem fordítottak figyelmet arra, hogy városunk gazdag történelmi múltja méltó helyére kerüljön  – folytatta.

Tiszafüred és térsége évezredek óta lakott, Tariczky Endrének köszönhetően az 1870-es évektől jelentős feltáró-gyűjtő munka vette kezdetét.

A kiállítás három teremben mutatja be a település hétezer éves történetének tárgyi emlékeit, az őskortól a népvándorláson át, egészen a középkorig. Dr. Mester Edit régész mutatta be a kiállítást. Rögtönzött tárlatvezetést tartott, elkalauzolva az érdeklődőket a régmúlt emlékei között.

A rendezvényen közreműködtek a Fekete László Zeneiskola tanárai és növendékei.

Átfogó múzeumfejlesztési koncepció

Jelentős múzeumfejlesztés és átalakítás vette kezdetét idén, melynek keretében négy telephellyel bővül a Kiss Pál Múzeum. A zeneiskola patinás épületében régészeti, az egykori örvényi óvodában pedig – a néhai helytörténeti gyűjtő, Darabos László nevét viselő – helytörténeti és halászati kiállítás nyílik. Különálló néprajzi tárlatot hoznak létre a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház mellett. Kócson kialakítják a gulágra elhurcolt, kitelepített családok emlékhelyét és kiállítását. A Lipcsey-kúriában – mely a múzeum főépülete – létrehoznak egy tárlatot, az 1849-es forradalmi események elmékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában