SZOLNOK

2018.03.13. 13:50

Szédítő légi csatákat vívtak a szolnoki RepTárban (galéria)

Hatalmas robajjal lépték át egykor a hangsebességet az eget uraló MiG-ek. Ha meghallottuk jellegzetes hangjukat, ámulva forgattuk fejünket, hogy megpillanthassuk a magasban csak apró pontként hasító vadászokat.

Szilvási Zsuzsa

Az is emelte az esemény rangját, hogy profi vadászpilóták kísérték figyelemmel a versenyzők által vívott légi csatákat

Fotó: Mészáros János

Évtizedeken keresztül a katonai repülés csúcsát képviselték hazánkban, s bár 2010-ben kivonták a forgalomból ezeket a harci gépeket, a repülés rajongói máig nagy csodálói ennek a típusnak.

Nem véletlen hát, hogy a szolnoki RepTárban hat MiG–29-es szimulátort is találunk. S ha már ott vannak, kitűnő helyszínt biztosítottak az első szimulátorbajnokságnak, melyet vasárnap rendeztek Szolnokon.

Az e-sport a számítógépes és konzolos játékokkal való versenyszerű játékot jelenti. A videójáték-kultúra világszinten már professzionális játékosokat termel ki és hatalmas közönsége, rajongótábora van, így Magyarországon is egyre népszerűbb.

Szolnokra ezért most az ország minden tájáról érkeztek résztvevők Nagykanizsától Békéscsabáig, Kaposvártól Kecskemétig, hogy „vérre menő” légi csatákat vívjanak egymással.

Némileg nehezítette a helyzetüket, hogy igazán hozzáértő tekintetek kereszttüzében kellett összemérniük ügyességüket, tudásukat, reflexeiket.

A verseny izgalma legtöbbjüknél komoly lámpalázzal párosult, az egy négyzetméterre eső profi pilóták száma ugyanis valószínűleg minden eddigi csúcsot megdöntött a RepTárban.

Ott volt szinte mindenki, akinek valaha is köze volt ezekhez a vadászgépekhez. A zsűri elnöki tisztét Zsámboki Tibor nyugalmazott ezredes, az MH59 Szentgyörgyi Dezső repülőbázis volt parancsnokhelyettese, volt MiG–29-es vadászpilóta vállalta, segítője Koncsik István, a magyarországi repülő-szimulátorbajnokságok és az európai bajnokságok főszervezője, dr. Siklósi Zoltán nyugalmazott alezredes, MiG–29-es vadászpilóta, hatósági berepülőpilóta és Peszeki Zoltán nyugalmazott alezredes, MiG–29-es vadászpilóta vállalta.

Mellettük többek között Ugrik Csaba dandártábornok, az MH59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis jelenlegi parancsnoka, Szabó „TOPI” Zoltán, nyugalmazott őrnagy, MiG–29-es bemutató vadászpilóta, a Civil Légügyi Hatóság vezetője is részt vett az eseményen.

Ahogyan Dajka Attila őrnagy, az MH86 Szállító Helikopter Zászlóalj parancsnoka és Murguly Gusztáv nyugalmazott őrnagy, az első JAS-39 Gripen átképzett vadászpilóta is, akik mind azt figyelték, miként boldogulnak a szimulátorral a virtuális pilóták.

Bár a szimulátor hűen visszaadja mindazt a látványt, amely egy katonai vadászpilóta szeme elé tárul repülés közben, egyetlen dolgot nem képes szimulálni: azt a szédítő sebességet, amellyel egy MiG pillanatok alatt keresztülszeli a légteret.

A semmivel sem összehasonlítható, mámorító érzést, amelyet az akár 1200 kilométer/órával való száguldás okoz, csak versenyzők mögött békésen szemlélődő, igazi pilóták tapasztalhatták meg.

Az is emelte az esemény rangját, hogy profi vadászpilóták kísérték figyelemmel a versenyzők által vívott légi csatákat
Fotós: Mészáros János

Azért a versenyzők sem vallottak szégyent, olykor nyaktörő mutatványokat hajtottak végre az egymás elleni harcban, s mindent megtettek azért, hogy sportszerű csatában legyőzzék kisorsolt ellenfelüket.

Végül a legjobb szimulátoros MiG–29-es pilóta Nagy Miklós lett Békéscsabáról, második Székely Károly Szolnokról, míg a harmadik helyen a szintén szolnoki Szakács Dávid végzett. Mindhármuknak lehetőségük nyílik egy látogatásra a Kecskeméti Repülőbázison, a győztesnek pedig igazán különleges élményben lehet része, ugyanis Szabó „TOPI” Zoltánnal repülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában