SZOLNOK

2018.03.06. 06:57

Tudta, hogy egy „mini könyvtárban” is várakozhat a szolnoki állomáson?

Gyerekrajzok a falon, kismamáknak kialakított kuckó, rengeteg játék és egy hatalmas könyvespolc fogadja az utazóközönséget. Így néz ki a szolnoki vasútállomás kultúr váróterme.

Hutter Zsófia

Joó Kálmán és Szabó József is jó ötletnek tartja a kultúr várótermet, a vonatuk indulásáig szívesen olvasgattak.

Fotó: Hutter Zsófia

– Még sosem jártunk itt, de nagyon tetszik – mondja a jászfényszarui Erika.

– Elindultam büfét keresni, akkor láttam meg. A gyerekek a másik váróban voltak, gyorsan szóltam nekik, hogy üljünk be ide. Nagyon hangulatos.

Elmondta, hogy harminc percet kell még várniuk a vonatindulásra. De hozzátette, sokkal szívesebben teszik ezt a könyvekkel, újságokkal teli váróteremben.

Ahogy belépünk, melegség fogja el az embert. S nem csak a kellemes hőmérséklet miatt. Kényelmes ülőhelyek, az asztalon újságok és egy gyereksarok. Ha valaki babával van, vagy csak olvasgatni, beszélgetni szeretne, akkor is beülhet, szívesen látják.

Mint megtudtuk, sokan azt hiszik, fizetni kell a váróterem használatáért. De az is sűrűn előfordul, hogy úgy gondolják, csak a vasút dolgozói vehetik igénybe a helyiséget. Az utasok körében egyébként nagyon népszerű a „mini könyvtár”.

Vannak visszatérő vendégek, de az is előfordul, hogy csak egy-két jó szóra térnek be.

Balázsiné Gődér Ágnes, a VOKE Csomóponti Művelődési Központ intézményvezetője elmondta, ők a fenntartói a kultúr váróteremnek.

– Úgy éreztük, szüksége van a városnak, a vasútállomásnak egy ilyen helyiségre – mondja.

– Felvetettem az ötletet a MÁV-nak, és szerencsére ők is láttak fantáziát benne. Ha jók az információim, akkor az országban ezen kívül csak egy ilyen váróterem van, a nyíregyházi vasútállomáson.

Az intézményvezető elmondta, tavaly adták át a sokak által hiánypótlónak tartott helyiséget. A nagy váróteremből választották le, így alakították ki a különlegesnek számító szobát.

A kultúr váróterem hétfőtől péntekig, nyolctól tizenhat óráig várja az érvényes menetjeggyel rendelkező utasokat. Balázsiné Gődér Ágnes hozzátette, folyamatosan igyekeznek majd fejleszteni. Emellett szeretnék a későbbiekben a nyitvatartási időt az utasok igényeihez igazítani.

A törökszentmiklósi Joó Kálmán, és a tiszabői Szabó József is szívesen kihasználja a szabad ülőhelyeket. Mint mondják, most járnak itt először, de nagyon szimpatikus nekik a terem.

– Ha legközelebb erre lesz dolgunk, biztosan újra bejövünk – szögezik le.

Joó Kálmán és Szabó József is jó ötletnek tartja a kultúr várótermet, a vonatuk indulásáig szívesen olvasgattak.
Fotós: Hutter Zsófia

A kisgyermekeseknek is előny

A szolnoki Kiss Zsuzsanna nagyon jó ötletnek tartja ezt a kezdeményezést.

– Több helyen lehetne ilyen szobákat kialakítani – mondja a kisgyermekes anyuka.

– Én is gyakran kerültem kellemetlen helyzetbe a kislányommal. Mikor még pici volt, előfordult, hogy inkább takartam be magam nyakig és úgy szoptattam, mint hogy beültem volna vele egy nyilvános WC-be.

– Tudom, ez az utóbbi időben sokak által emlegetett téma. De tény, hogy nem sok lehetősége van egy átlag vasútállomáson az anyukáknak. Remek dolognak tartom, hogy itt már van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában