ELISMERÉS

2018.03.16. 11:30

Két rangos díjat is kapott dr. Bartha Júlia, karcagi keletkutató

A napokban a kisújszállási XVII. Nagykun Bálon vehette át dr. Bartha Júlia keletkutató a nagykun kapitányok Illéssy-díját Györfi Sándor szobrászművésztől.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

A Nagykunság népi kultúrájának feltárása, hagyományápolóinak segítése terén végzett több évtizedes munkája elismeréseként kapta a díjat.

A megyei múzeumok igazgatósága nyugalmazott néprajzi osztályvezetője évtizedek óta a kunsági folklór és keleti kapcsolatait, és a török népek néprajzát kutatja. Mindezek mellett pedig a török kultúra követe is.

Számára az idei év egyébként jól kezdődik, hiszen a kapitányok díja mellé egy török nemzetközi díjat is átvehet április végén.

– Az Özkan Mert Nemzetközi Díjat a törökök „török Nobel Béke-díj”-nak nevezik, mert az elbírálást, a választás kritériumait a Nobel Béke-díj és az UNESCO az Alkotó Ember díja feltételrendszerének alapján alakították ki.

Dr. Bartha Júlia az Illéssy-díjjal Fotós: Daróczi Erzsébet

– Én a török–magyar tudományos és kulturális kapcsolatok előmozdításáért és az UNESCO török–magyar néprajzkutató program egyik vezetőjeként, a kutatás szervezéséért kaptam – mondta el dr. Bartha Júlia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában