VÉLEMÉNY

2018.04.03. 18:39

Vajon hány évesen számít iskolaérettnek egy gyermek?

Szerencsésnek mondhatom magam, nekünk viszonylag kevés dilemmát okozott, vajon mikor engedjük iskolába a gyereket. Sok jászkunsági családban azonban komoly fejtörést, számos álmatlan éjszakát okoz ez a kérdés.

Szilvási Zsuzsa

S még így is csak az idő dönti el, jót vagy inkább rosszat tettek-e a szülők gyermeküknek, amikor így vagy úgy döntöttek. Elvégre az iskolakezdés a legtöbb gyermek számára komoly teher.

Hirtelen kilép a játékok világából, alkalmazkodnia kell új elvárásokhoz, kötelességekhez, egy közösséghez, melynek tagjai a legtöbb esetben ismeretlenek számára.

Annak idején, gyermekkoromban még kevésbé jelentett problémát mindez. A hatévesek iskolába mentek, legfeljebb azok magasodtak ki a tornasorból, akik ősszel születtek, így évvesztesnek számítottak.

Mostanság viszont, aki hatévesen küldi iskolába csemetéjét, bizony számolnia kell vele, hogy a „kicsik” közé fog tartozni egy olyan csoportban, ahol inkább a hét, sőt nyolcévesek vannak többségben.

Rengeteg példát láthatunk erre a megyeszékhelyen és megyénk vidéki településein is. Hogy a bizonytalanság, túlzott féltés, a „maradjon minél tovább gondtalan gyerek” szemlélet vagy az egyre gyakoribb magatartászavarok miatt kerülnek egyre később iskolapadba a kisdiákok, nehéz lenne megmondani.

Egy biztos: minden gyermek más, nincs pontos recept, tévedhetetlen teszt annak meghatározására, melyikük mikor számít iskolaérettnek. Ám azt hiszem, soha nem is lesznek teljesen felkészültek rá.

Mégis érdemes bízni gyermekeinkben. A legtöbbször képesek „felnőni” a feladatokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában