SZOLNOK

2018.04.13. 11:25

Ejtőernyős honvédelmi öttusát rendeztek a diákoknak Szolnokon

Ötödik alkalommal rendezett országos ejtőernyős honvédelmi öttusaversenyt az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete és Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Egyesülete. A három kategóriában induló legjobbaknak járó vándorserlegeket három ejtőernyős legenda, vitéz Sáray Bertalan ezredes, vitéz Kiss Zoltán posztumusz alezredes és Hüse Károly posztumusz őrnagy családjai ajánlották fel.

Mészáros Géza

A tojásgránát eldobásának is megvan a maga technikája. Ezt is megismerhették tegnap a diákok

Fotó: Mészáros János

Ez évben többszörös jubileuma van a magyar katonai ejtőernyőzésnek. Első magyarként Boksay Antal főhadagy száz esztendővel egyedüliként, a Bertalan Árpád százados vezette csapat pedig nyolcvan évvel ezelőtt ugrott ki csoportosan, ernyővel repülőgépből.

Majd Kiss Zoltán posztumusz alezredes hetven esztendeje hozott létre egy önálló katonai ejtőernyős századot. Ezen évfordulók is adták az idei országos ejtőernyős honvédelmi öttusaverseny apropóját.

Az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége – az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis támogatásával – 2014-ben szervezte meg első alkalommal az ejtőernyős honvédelmi öttusaviadalt (úszás, légpuskalövészet, kézigránát célba dobás, tájékozódási futás, katonai ejtőernyőzés története és ejtőernyős anyagismeret elméleti teszt).

– Idén nyolc település, Szolnok, Debrecen, Gödöllő, Tata, Derecske, Nagyszénás, Baj és Hajdúsámson egy-egy tanintézménye indított csapatot a kétnapos versenyre – szólaltattuk meg Szabovik Zoltán István nyugállományú alezredest, az esemény szervezőjét a viadal második napján.

A tojásgránát eldobásának is megvan a maga technikája. Ezt is megismerhették tegnap a diákok
Fotós: Mészáros János

– Három korosztályban versenyeznek a diákok, az 5-6., a 7-8. osztályosok, illetve a középiskolások mezőnyében. Az ejtőernyős honvédelmi öttusa évenkénti megrendezésével az a célunk, hogy az általános iskola felső tagozatos és a középiskolai évfolyamok tanulói elméleti és gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek a honvédelmi ismeretekből.

– Nem titkos vágyunk az sem, hogy a hivatásos és az önkéntes tartalékos katonai pálya iránt felkeltsük a fiatalok érdeklődését. Nem utolsó sorban fontos cél az ejtőernyős utánpótlásállomány megszervezése is.

– Az idei, ötödik alkalommal megrendezendő vetélkedőt tavaly óta az Országos Haditorna Verseny selejtezőjeként bonyolítjuk le – magyarázta az előzményeket a ny. alezredes.

A szolnoki Széchenyi István Gimnázium három lányból és egyetlen fiúból álló csapatot állított ki a kétnapos versenyre. – Nem tartom különlegesnek azt a helyzetet, hogy nálunk több lány fog puskát vagy dob kézigránátot, mint fiú – érdeklődtünk a honvédelmi vetélkedőre nevező szolnoki csapat összetételéről a 16 éves Szekeres Fannitól.

A gimnazista lány 10. évfolyamos, és állítja magáról, hogy harcedzett: – Rólunk, lányokról nem azt kell elképzelni, hogy éjjel-nappal harcászati gyakorlatokon veszünk részt, vagy puskával a kézben járunk moziba!

– Ugyanolyan átlagos lányok vagyunk, mint a többiek. Csupán érdeklődünk a katonai pálya iránt is, ezúttal pedig kipróbáljuk magunkat egy komolyabb fizikai felmérésen. Egy kis testmozgás nem fog megártani – vallja Fanni.

Képünk az eseményen készült, amelyen Dobrev Dóra éppen célra tart.
Fotós: Mészáros János

Csapattársa, a 15 éves, 9-edikes Varga Szebasztián szintén egy erős testnevelésórának tartja a öttusaversenyt: – Itt is futunk, kislabda helyett pedig hatástalanított tojásgránátot hajítunk.

– Ez inkább másabb, érdekesebb, mint a hagyományosa tornaóra, mert itt futás közben tájékozódunk a terepen, légpuskával lövünk, és egy kicsit úszunk is e szép tavaszi napon. Jól szórakozunk, de a katonai alapismeretekből sokat is tanulunk – mondja Szebasztián.

A szintén Széchenyi gimis, ugyancsak 15 éves és 9-edikes Dobrev Dóra törékeny alkat, ám sportosan izmos is: – Nem különösebben a kiváló eredmény elérése foglalkoztat, mint inkább az, hogy az adott számokban jól teljesítsek.

– Aztán majdcsak kisül belőle valami. Ha a nap végére csupán jólesően elfáradok, úgy gondolom, máris tettem valamit a testem karbantartásáért – vallja Dóra.

Jó néhány diák válaszából is kiderült, hogy inkább kamaszos vagányságból neveztek a honvédelmi öttusára, minthogy azonnal kopogtassanak a katonai toborzóirodák kapuján.

A versenyzők között azonban szép számmal akadtak olyanok, akik már korábbi döntésükből kifolyólag a későbbiekben a honvédelmi vagy rendvédelmi pályán kívánnak elhelyezkedni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában