JÁSZSÁG

2018.04.25. 15:26

Ismer Koncsik-­leszármazottakat? Segítsen a családkutatásban!

Az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó – mondja közmondásunk. Márpedig a Jászboldogházán élő Velicz­kyné Koncsik Ilona tíz évvel ezelőtt ígéretet tett rokonának, a jászberényi Sugárné Koncsek Aranka néninek, hogy feldolgozza a berényi Koncsek–Koncsik család történetét.

Banka Csaba

Veliczkyné Koncsik Ilona családtörténeten dolgozik.

Fotó: Banka Csaba

Akkor Aranka néni kilencvenedik születésnapját ünnepelték, és a századikhoz közeledve minden remény megvan arra, hogy befejezhessék a nagy munkát.

– Bizonyos kor után az ember már nem előre, hanem visszafelé tekint, hiszen annyi minden történt velünk életünk során, s ezt szeretnénk elmesélni, továbbadni gyermekeinknek, unokáinknak – mondta Veliczkyné Koncsik Ilona, arról mesélve, hogy mi is fordította a családkutatás felé.

– Magam is szeretek mesélni az unokáknak szüleimről, nagyszüleimről, mit csináltak, hogyan éltek. Ma, amikor sok csábító technikai eszköz várja a gyerekeket, sajnos már kevesebb idő marad a családi beszélgetésekre.

– Mégsem adom fel, mert meggyőződésem, egyszer számukra is fontos lesz mindaz, hogy kiknek köszönhetik életüket, milyen emberek voltak őseik, hogyan éltek, mit csináltak.

Aranka néni az egyházi anyakönyvekből és levéltári dokumentumokból kutatta a családra vonatkozó információ­kat, kezdve a XVII. századtól egészen a XX.-ig. Tíz évvel ezelőtt pedig ezt adta át rokonának, amikor is ígéretét vette, hogy a családtörténetet felfűzi egészen napjainkig.

Veliczkyné Koncsik Ilona családtörténeten dolgozik.
Fotós: Banka Csaba

– A közösségi oldalakon, ismerősök segítségével, személyes megkereséssel igyekszem eljutni a ma élő Koncsik-­leszármazottakhoz és fotókat, emlékezéseket kérek tőlük – mondta Veliczkyné Koncsik Ilona.

– Persze még így sem egyszerű feltérképezni a család minden tagját.

Sugárné Koncsek Aranka néni századik születésnapját idén szeptemberben ünneplik, és immár becsületbeli ügynek tartja Ica néni, hogy akkorra kötet formájában megjelenjen a munka. A gyűjtést május végéig folytatja, hogy azután már csak a szerkesztésen dolgozhassanak.

Azt kérik a Koncsik-­leszármazottaktól, hogy aki közülük ezt fontosnak érzi, jelentkezzen Veliczkyné Koncsik Iloná­nál (ica@­koncsek.hu, tel.: 06-20/9427-997).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában