SZOLNOK

2018.04.09. 13:51

Kiemelten figyelnek a város játszótereinek biztonságára

A tervek szerint hamarosan négy játszóteret újítanak fel teljesen, várha­tóan ősztől, a megyeszékhelyen.

Molnár-Révész Erika

Benedek kedvence a hinta és a hajós mászóka. A Verseghy parki játszótérre nagymamája hozta le. Szeretnek ide járni

Fotó: Mészáros János

– Én vagyok a kapitány! – kiáltja a négyéves Benedek, a Verseghy parki játszótér egyik hajó alakú csúszdáján. Most ez a kedvence, de hintázni is nagyon szeret. Elkezdődött a játszótéri szezon, ezzel együtt a szokásos éves homokcsere és az eszközök állapotfelmérése is.

– Amikor meglátogat a család, mindig ide szoktam hozni az unokámat, a Verseghy parki játszótérre – meséli Benedek nagymamája, Kántor Józsefné.

– Elégedettek vagyunk a felszereltségével, és láthatóan tiszta is, nem járnak be a kutyák – teszi hozzá.

– Mi a Várkonyi térre, vagy pedig ide járunk óvoda után a legszívesebben. Ezt már a Városmajor úti játszótéren mondja Rácz-Varga Violetta, az ötéves Vanda anyukája.

– Tapasztalataim szerint a játékok modernek és biztonságosak, a terek tisztasága sokat javult. Bár most friss homokkal töltötték fel, a homokozók állapotát érdemes lenne gyakrabban ellenőrizni – teszi hozzá.

– A játszóterek átvizsgálását már februárban elkezdtük, de a rossz idő közbeszólt, így a napokban indult újra az ellenőrzés – tájékoztatta lapunkat Boros Zoltán, városi főkertész.

– Úgy tervezzük, hogy májusra végzünk az első ütemmel, vagyis a legalapvetőbb munkákkal. Ilyenek például a játszóterek tisztasága, a homokcsere és az ütéscsillapítók feltöltése.

Összesen ötvenhét közterületi játszótér van Szolnokon, így ez nem kis munka – tette hozzá a szakember. Azt is elmondta, a második ütemben a sérült, vagy ellopott eszközöket veszik számba.

Benedek kedvence a hinta és a hajós mászóka. A Verseghy parki játszótérre nagymamája hozta le. Szeretnek ide járni
Fotós: Mészáros János

Ezek pótlása, javítása folyamatos lesz, a tervek szerint június végére, július közepére készülnek el. A harmadik ütem a kerítések javítása. Ez a nyár második felében várható.

– Sajnos elég sok kapuproblémánk van, előfordul, hogy olyanok verik szét, akik nem is használják a játszóteret, de olyan is, hogy a gyerekek ráállnak, és hintáznak rajta.

– Azoknál a játszótereknél, ahol drótkerítés van, kiemelten figyelünk, mert balesetveszélyes, a kiálló drótok sérüléseket okozhatnak – hangsúlyozza a főkertész.

A tervek szerint hamarosan négy játszóteret újítanak fel teljesen, várhatóan ősztől. Az önkormányzat évente a játszóterek fenntartására, karbantartására és felújítására több mint tízmillió forintot költ.

Fontos, hogy rendszeresen cseréljék

– Nagyon jó, hogy évente kicserélik a homokot a játszótéri homokozókban – mondja dr. Szűcs Sándor gyermekorvos. – Ezekbe ugyanis gyakran kerülnek állati ürülékből származó, különböző bélférgek.

– Elég, ha a kisgyerekek a kezüket a szájukba veszik, így a pete bekerül a szervezetükbe, ott pedig kifejlődik. Ezek közül például a cérnagiliszta nem okoz tüneteket, inkább a székletből lehet észrevenni.

Egy országos felmérés szerint a bölcsődés, az óvodás és a kisiskolás gyerekek harmincöt-negyven százaléka cérnagilisztával fertőzött – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában