ELLEPIK SZOLNOK EGÉT

2018.04.12. 17:20

Már csak pár hónap és jön a szolnoki katonai ejtőernyős világbajnokság

Augusztus 9-től 20-ig közel negyven nemzet katonai ejtőernyősei lepik el Szolnok egét. A világbajnokság házigazdája az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis lesz. Az előkészületek javában zajlanak – erről beszélgettünk a rangos sporttörténelmi esemény szervezőbizottságának vezetőjével, dr. Bali Tamás ezredessel.

Mészáros Géza

A felszerelést készítik elő a magyar válogatott tagjai

Forrás: honvedelem.hu

– Óriási sportdiplomáciai sikere a Magyar Honvédségnek, hogy hazánk rendezheti meg az ez évi Katonai Ejtőernyős Világbajnokságot – szögezte le elöljáróban a szervezőbizottság elnöke.

Dr. Bali Tamás ezredes hangsúlyozta: a sportág legjobbjai közt számon tartott magyar katonai ejtőernyős válogatott világversenyeken elért sikerei is jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire – CISM) hazánknak ítélte a vébérendezést.

A világbajnokság házigazdája az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, melynek parancsnokhelyettese dr. Bali Tamás. Mint arról a honvedelem.hu is beszámolt, első alkalommal küzdhetnek Magyarországon a helyezésekért a sportág legjobb katonai ejtőernyősei.

A sporttörténelmi jelentőségű rendezvény helyszínét hivatalosan tavaly, a németországi világbajnokságon jelentette be a Nemzetközi Katonai Sporttanács elnökhelyettese, s adta át a CISM zászlaját dr. Bali Tamás ezredesnek.

– Ilyen rangos katonai bajnokságot a sportág történetében hazánk még sosem rendezett – mondta.

– A helyszín kiválasztásában egyértelműen meghatározó volt az a sikersorozat, amelynek eredményeként a magyar válogatott tagjait a világ legjobbjai közt tartják számon. Hosszú évek óta dobogós helyezéseket érnek el minden versenyen, 2016-ban pedig Moszkvából a magyar ejtőernyőzés történetének első világbajnoki aranyérmét is hazahozták.

A katonai ejtőernyős válogatott tagjai és elöljárói balról: Horváth Ferenc, Varga Tamás, Hirschler Gábor, Bali Tamás, Lázár Tibor, Gál
Szabolcs, Bánszki Tamás és Asztalos István

 

A Magyar Honvédség válogatottjának tagjai (Bánszki Tamás százados, Varga Tamás zászlós, Hirschler Gábor zászlós, Gál Szabolcs őrmester és Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós) a célba ugrás versenyszámban a házigazda oroszok gárdáját maguk mögé utasítva léphettek fel két évvel ezelőtt a dobogó legmagasabb fokára.

A 2017-es versenyévadot is elismerésre méltó eredménnyel zárták. A montenegrói Európa-bajnokságon az előkelő 4. helyen végeztek, az Ejtőernyős Célba Ugró Világkupa (Parachute World Cup Series – PARAWCS) versenysorozatát az 5. helyen zárták, a németországi Warendorfban megrendezett Katonai Ejtőernyős Világbajnokságról pedig bronzéremmel tértek haza.

A magyar katonai ejtőernyős válogatott vezetője Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Légierő Haderőnemi Osztály vezetője. A koordinációs feladatok végrehajtását pedig kollégája, Nagy Lajos alezredes, ejtőernyős főtiszt vállalta.

A válogatott tagjainak versenyekre történő felkészítését a Szolnoki Honvéd Ejtőernyős Sport Egyesület is jelentős mértékben támogatja.

Az egyesület elnöke dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. A helikopterbázis ejtőernyős kiképzőrészlegé­nek a vezetője, a válogatott szakvezetője pedig Lázár Tibor őrnagy – tette hozzá.

– A Bánszki Tamás, Kollár Gábor századosok, Varga Tamás, Hirschler Gábor zászlósok, Gőgös Péter főtörzsőrmester, Gál Szabolcs törzsőrmester, Horváth Ferenc őrvezető, Buzás Nándor közkatona és Asztalos István önkéntes műveleti tartalékos zászlós alkotta keret tagjai jelenleg szakmai felkészítésen vesznek részt Kaposújlakon – tudtuk meg.

Gál Szabolcs őrmester ugrása a helikopterből
Forrás: honvedelem.hu

– Ez a helyszín azért ideális a fiúk számára, mert ott szinte kizárólag a vébére koncentrálhatnak. Merthogy a fiúk katonák is egyben, s ezzel a hivatással egyéb feladatok, kötelezettségek is járnak, s az alakulataiknál más, elterelő ingerek érhetik őket – mutatott rá dr. Bali Tamás.

A szervezőbizottság elnökétől megtudtuk, a 2018. évi Katonai Ejtőernyős Világbajnokság versenyhelyszíne a szandaszőlősi sportrepülőtér. Az eseményre negyven nemzet 650 versenyzőjét, illetve a felkészítőiket fogadja a megyeszékhely.

Az augusztus 9-től 20-ig zajló világbajnokság versenynapjaira már most előre több ezer néző, szakfotós, blogger, vlogger jelezte részvételi szándékát.

Szolnok szálláshelyei egyelőre még szűkösek egy ilyen nagyszabású sportesemény iránt érdeklődő sereg befogadására. Ezért az ejtőernyősök fő bázisa, a tiszaligeti Turisztikai és Szabadidő Központ mellett a város rendelkezésre bocsátotta a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Sipos Orbán Szakképző Iskolája és Kollégiuma szálláshelyeit, de a honvédség is tud biztosítani erre a célra alkalmas pihenőhelyeket.

Érdekesség, hogy az arab államok több hercege is rajongója az ejtőernyőzésnek, közülük többen személyesen is megtekintik a Szolnokon rendezendő világbajnokság eseményeit – árulta el a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában