SOKÁIG ÜRESEN ÁLLT

2018.04.05. 06:49

Már zöldségfeldolgozó üzemként működik a régi vágópont Túrkevén

Sokáig üresen állt az egykori mázsaház helyén az az épület Túrkevén, melyhez komoly reményeket fűztek korábban a helyiek. Az újabb tervek szerint más funkcióval ugyan, de tovább működik az ottani üzem.

Szilvási Zsuzsa

Az átalakítási munkálatokat követően újra benépesül a régi mázsaház Túrkevén.

Fotó: Mészáros János

Évekkel ezelőtt vágópontként adta át még az előző önkormányzat azt az épületet, amelynek később hosszú ideig keresték funkcióját.

Bár már akkor nyilvánvaló volt, hogy a munkálatok teljes lezárultáig bőven akad még tennivaló, az ünnepélyes átadáskor számos ígéret hangzott el, miszerint hamarosan teljes üzemben működik a létesítmény.

Ezt követően azonban hosszú ideig mégis üresen állt az épület. Kiderült ugyanis, hogy jelentős összeget kellene még arra fordítani, hogy valóban működhessen az üzem, s akkor sem lenne gazdaságos.

– A külső vizsgálatokat megelőzően felkértem egy bizottságot, hogy tegyen javaslatokat, melyek azok a feltétlenül szükséges lépések, melyeket meg kell tennünk ahhoz, hogy ez az épület üzemeljen – mondta el akkor Vida Tamás polgármester, aki „megörökölte” a félkész vágópontot.

– Fontos szempont volt továbbá, hogy ne keletkezzen olyan visszafizetési kötelezettségünk, mellyel nem bírna a költségvetésünk. A bizottsági tagok megállapításai nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy alapjaitól kezdve át kell gondolnunk a teljes programot.

Kiderült ugyanis, hogy a vágópontként való működéshez még nagyon sok tényező hiányzik. Legkevesebb 15 millió forintot kellett volna költenie az önkormányzatnak a hiányosságok pótlására és a nem elfogadható eszközök cseréjére, illetve hiányoztak a működéshez szükséges hatósági engedélyek.

Ugyanakkor a későbbi gazdaságos működtetésre sem láttak esélyt, ezért úgy határoztak, hogy teljesen átalakítják a programot. Mivel valamennyi vizsgálat olyan szóbeli javaslattal zárult, hogy érdemes átgondolni a funkcióváltás lehetőségét, végül a zöldségfeldolgozás mellett döntöttek.

A zöldségfeldolgozás megkezdéséhez csak minimális módosításokra volt szükség, így végül szociális szövetkezeti formában ezt választották a túrkeveiek.

Időközben megtörtént az ehhez szükséges gépek, berendezések beszerzése, a szociális szövetkezeti forma pedig kitűnően alkalmas arra, hogy olyanok számára is lehetőséget teremtsen az elhelyezkedésre, akik a munkaerőpiacon kevesebb eséllyel indulnak.

Az átalakítási munkálatokat követően újra benépesül a régi mázsaház Túrkevén.
Fotós: Mészáros János

– Hét főnek biztosít jelenleg munkát a szövetkezet, a működés megkezdéséhez nagy segítséget jelentett egy 52 millió forintos pályázati forrás – mondta el kérdésünkre válaszolva Vida Tamás.

– Immár nem csak helybéli cégekhez kerülnek az általuk készített termékek, de környékbeli településekre is, végre valóban sikerült tehát hasznosítani ezt a félkészen kapott üzemet.

Mire jó a szociális szövetkezet?

A szociális gazdaságot tulajdonképpen a harmadik gazdasági szektornak tekinthetjük az üzleti magánszektor és a közszféra mellett.

A gazdaság egy új, sajátos „társasági formáját” adják, melyeknek – szemben a gazdasági társaságokkal – elsődleges célja nem a nyereség elérése, hanem a profiton túl más közösségi (oktatási, kulturális, szociális, foglalkoztatási) célokat, igényeket is előtérbe helyeznek.

Sajátos szervezeti és működési formájuknak köszönhetően képesek a piaci viszonyokkal szembeni védelem nyújtására, illetve azoknak az embereknek elfoglaltságot adhatnak, akikről a gazdaság más szektorai nem, vagy csak korlátozottan képesek gondoskodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában