JÁSZFÉNYSZARU

2018.05.22. 10:28

Ebben az esztendőben Tóth Tibor helytörténész számára ítélték oda a Jászságért díjat

Huszonhetedik alkalommal döntött „A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma A Jászságért díj odaítéléséről. A kuratórium elnöke, dr. Dobos László elmondta, hogy a díjat és a vele járó egymillió forintot a jászfényszarui Tóth Tibor helytörténész veheti át.

Banka Csaba

Tóth Tibor munkásságát díjazzák

Fotó: Banka Csaba

Ő évtizedek óta részese szülővárosa közművelődési éle­tének. Kiváló helyismeretét és szervezési tapasztalatait a helyi és jászsági hagyományőrzés szolgálatába állította.

A Fényszaruiak Baráti Egyesülete elnökeként a Jászság kulturális életének egyik meghatározó alakja. Sokat tett annak érdekében, hogy létrejöjjön Jászfény­szarun a Kiss József Helytörténeti Gyűjtemény, kezdeményezte jó néhány települési emlékhely létrehozását.

Ezek mellett pedig része volt a helyi értéktár megteremtésében, sokféle kiadvány megjelenése érdekében végzett áldozatkész munkát. Különféle területi és országos szervezetekben képviseli Jászfényszaru és a Jászság érdekeit.

A díjat bő egy hónap múlva, június 30-án, az elszármazott és itthon élő jászok világtalálkozóján adják át. A XIV. Jász Világtalálkozó szervezése egyébként már javában zajlik, a célegyenesbe fordult.

Tóth Tibor munkásságát díjazzák
Fotós: Banka Csaba

A háromnapos eseménysornak ez alkalommal a várossá nyilvánításának huszonötödik évfordulóját ünneplő Jászfényszaru ad otthont június 29. és július 1. között.

A rendezvényt a város, illetve a Jászok Egyesülete közösen szervezi. A találkozó gerincét jelentő programok – kiállításmegnyitók pénteken, szentmise, díszünnepség, települések, művészeti csoportok bemutatkozása – mellett számos közösségi, kulturális és sporteseményt is tartanak a találkozó hétvégéjén, Jászfényszarun. A koncertek sorából kiemelkedik Rúzsa Magdi fellépése szombaton, június 30-án este.

Mindezek mellett egyéb kikapcsolódási lehetőségekkel is készülnek a szervezők. Ismét rendeznek virtusvetélkedőt, de lesz fogathajtó verseny, veterán járművek találkozója, főzőverseny, de még cukrászversenyre is várják a profi cukrászokat, illetve süteménysütésre az amatő­röket.Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában