JÁSZKUNSÁG

2018.05.04. 11:23

Fesztiválbérletet, jogsi, pénz: ezek a legtrendibb ballagási ajándékok

Régen még az arany ékszer volt a divat, mára már sokkal inkább hasznos technikai eszközöket vagy maradandó élményeket adnak a végzősöknek a családtagok. A hétvégi középiskolai ballagások érintettjeinek egy része valószínűleg most is kért hasonlókat.

Hutter Zsófia

A szolnoki Varga Katalin Gimnáziumban csütörtökön rendezték meg az intézményi ballagást.

Fotó: Csabai István

– Az unokahúgom is idén ballag, és már meg is beszéltük, hogy fesztiválbérletet kap ajándékba – kezdte a szolnoki Ildikó.

– Mivel nem akartunk neki fölösleges dolgot venni, ezért megkérdeztük, mit szeretne. Imádja a koncerteket, fesztiválokat, úgyhogy ezzel kedveskedünk neki. Nem mellesleg így a saját helyzetünket is megkönnyítettük, mert nem kellett napokig gondolkoznunk, mivel lepjük meg.

Sok fiatal nem konkrét ajándékot, hanem pénzt kér a rokonaitól erre az alkalomra. Vagy azért, hogy vegyen egy drágább telefont, esetleg egy számítógépet, vagy, hogy elmehessen egy koncertre.

– A fiam egy új számítógépet szeretne, ehhez kért anyagi segítséget a családtól – mondta a szolnoki Tóth László.

– Azt szerette volna, hogy pénzt adjunk, mert akkor kiegészítheti a saját megtakarításával, és a végösszeget látva tudja eldönteni, milyen gépre gyűlt össze elég pénz.

Mint azt Horvát Gyulától, a szolnoki Jade Zálog és Ékszerház ügyvezetőjétől megtudtuk, még mindig szívesen vásárolnak a családtagok ékszert a végzős diákoknak.

– A nemesfémek, a drágakövek mind a maradandóságot képviselik, ezért folyamatosan népszerű az ékszer, mint ballagási ajándék – mondta az ügyvezető. Azt is hozzátette, a paletta évről évre bővül, így mindenki kiválaszthatja a pénztárcájának megfelelőt.

– Sok múlik a családi hagyományokon is, de vannak, akik az ezotériát veszik figyelembe a kövek kiválasztásánál – tette hozzá a szakember.

A jogosítvány is népszerű ajándék, azonban már nem csak a közép, hanem az általános iskolásoknál is. Ugyan ők még csak robogóra szerezhetik meg az engedélyt, de akadnak olyan nyolcadikosok, akik ehhez kérnek segítséget ballagási ajándékként.

– Megbeszéltük a fiammal, hogy a nagyszülőkkel összefogva segítünk neki megszerezni a jogosítványt, és venni egy kis használt segédmotort – árulta el Szabó Katalin.

– Technikai eszközre most nincs szüksége, jelenleg ez a nagy álma.

A szolnoki Varga Katalin Gimnáziumban csütörtökön rendezték meg az intézményi ballagást.
Fotós: Csabai István

Huszár János, a szolnoki Index Kft. tulajdonosa arról számolt be, nem ugrik meg szemmel láthatóan a ballagási időszakban a jelentkezők száma.

– Ajándékutalvány vásárlására lehetősége van a szülőknek, családtagoknak, mellyel a fiatal elkezdheti a tanfolyamot – kezdte.

– De nem kiemelkedően magas ezek száma májusban. Sokkal népszerűbbek a júniusi időpontok, a hónap közepén jelentkeznek a legtöbben a képzéseinkre – árulta el.

Virágok helyett támogatás

Tavaly több mint hárommillió forint gyűlt össze a Kézenfogva ballagunk nevű kezdeményezésre. Az összefogásnak az a lényege, hogy a virágokra szánt pénzt vagy annak egy részét a rokonok, ismerősök jótékony célra ajánlhatják fel.

A kezdeményezésre akár osztályok is jelentkezhetnek. Így a Kézenfogva alapítványon keresztül olyan fogyatékos fiatalokat támogathatnak, akiknek a munkába állásához speciális képzésre van szükségük.

A tavaly összegyűjtött adományokból huszonegy fogyatékos fiatal munkaerőpiaci helyzetén sikerült javítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában