SZOLNOK

2018.05.12. 14:30

Lehet-e igazán „okos város” Szolnokból?

Több ezren böngészik már a megyeszékhely információkat tartalmazó mobilos alkalmazását.

Hartai Gergely

– A városi tömegközlekedési eszközök nagy részének elektromos üzeművé tétele hozzájárulhatna a nem is oly’ távoli jövő megyeszékhelyéhez – felelt kérdésünkre Surman István, miszerint mit jelent számára az okos város.

A rákóczifalvi fiatalember úgy véli, a szolnoki panelházak fenntarthatóságán is sokat lehet javítani.

– Azok napelemmel történő korszerűsítésével, s a vízenergia hasznosításával. Mindemellett pedig az elektromos töltőállomások telepítése mutathat még előre... – árulta el a fiatalember.

Egy szolnoki hölgy pedig már arról beszélt, számára az igényes városi környezet és a digitális lehetőségekhez való gyors hozzáférés jelentik egy okos város legalapvetőbb ismérveit.

Megtudtuk, éppen e témában indulnak el a kormány által támogatott kísérleti programok, s olyan új képzések bevezetését is tervezik, melyek a későbbiekben a térségfejlesztést segíthetik. Egyelőre azonban nyitott a kérdés, mindezek mennyiben érintik megyénket.

– Városi szinten már tettünk kísérletet a digitális lehetőségek kihasználására – mondta el Gyuricska Éva. A városháza sajtóreferense kiemelte, ennek egyik eszköze a szolnoki fejlesztésű mobilalkalmazás, a SzolnokApp is, melynek jelenleg mintegy ötezer felhasználója van.

Nagy siker a 2016-ban indított SzolnokApp

– Az alkalmazás az olyan hasznos információk elérésében nyújt segítséget, mint Szolnok turisztikai kínálatának megismerése, de például a városüzemeltetési problémák alakulásáról is híreket kaphatunk – részletezte a szóvivő. Hozzáfűzte: a környék lakosságán túl egyre több turista is érdeklődik a program iránt.

De mitől okos?

Hazánk hivatalos lapjában, a Magyar Közlönyben találtunk magyarázatot arra, mitől nevezhetünk egy települést okosnak.

Az egyik itt közölt rendelet szerint olyan település vagy településcsoport érdemes a névre, mely a természeti és épített környezetét, digitális kiépítettségét, valamint a települési szolgáltatások minőségét magas szinten tudja fejleszteni.

Ebben a folyamatban pedig a fenntarthatóság és a lakosság bevonása is megkerülhetetlen szerepet tölt be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában