Hulladékkezelés

2018.05.03. 06:57

Lemaradtak a túrkeveiek a tavaszi lomtalanításról

A tavaszi nagytakarításhoz hozzátartozik, hogy megszabadulunk a már feleslegessé vált lomoktól is. A túrkeveiek azonban idén erről csaknem lemaradtak.

Szilvási Zsuzsa

Túl korán jött az értesítő, megfeledkeztek a lomtalanításról a keviek

Forrás: Shutterstock

Bosszantó, ha nem tudunk valamiről. Ennél talán csak az a kellemetlenebb, ha tudunk róla, de elfelejtjük. Márpedig sokakkal ez történt nemrégiben Túrkevén.

– Rengeteg kidobnivaló limlomot tárolunk mostanság – magyarázza egyik olvasónk, Kissné Erzsike, aki telefonon keresett meg bennünket.

– Édesanyám házát eladtuk év elején, fel kellett számolnunk a sok évtized alatt összegyűlt felesleges dolgokat. Arra számítottam, hogy a szokásos tavaszi lomtalanítás idején majd megszabadulok tőlük, de hiába figyeltem az értesítést. Váratlanul viszont egyik reggel végigjárta a kukásautó az utcákat, azt mondták, ez a lomtalanítás.

– Értetlenül néztünk a szomszédokkal, azt sem tudtuk, mihez kapjunk. Egyikünk sem hallott róla, hogy ki kellett volna tenni aznap azokat a nem háztartásinak számító hulladékokat, amelyektől meg akartunk szabadulni, így aztán a nyakunkon maradt minden lom.

Mint kiderült, korántsem egyedi a probléma, számos hasonló panasz érkezett a város önkormányzatához is.

– Sokan kerestek bennünket emiatt az utóbbi időben, felháborodva panaszolták, hogy lemaradtak a lomtalanításról – mondta el kérdésünkre válaszolva Magos Vilmos alpolgármester.

– Kiderült azonban, hogy a szolgáltató a szokásoknak megfelelően, minden háztartásba szabályszerűen kiküldte az értesítést. Legfeljebb az róható fel, hogy túl korán tette. Hónapokkal a lomtalanítás időpontja előtt megkapták ugyanis a tájékoztatót a lakosok, így azután a többség elfeledkezett róla, mire aktuálissá vált. Pedig minden évben kétszer szokott lenni ilyen akció, így joggal számítottak rá az emberek, hogy most is élhetnek a lehetőséggel.

Szerencsére azonban hamarosan megoldódik ez a gond.

– Tárgyalásokat kezdeményeztünk a hulladékszállítást végző céggel, amely rendkívül korrekt módon felajánlotta, hogy szervez egy „soron kívüli” lomtalanítást, ráadásul saját költségén – tette hozzá az alpolgármester. – Így azután várhatóan néhány héten belül új időpontról kapnak értesítést a lakosok.

Remélhetőleg ezt már alaposan felvésik a naptárba, s nem utólag bosszankodnak, hogy erről a lomtalanításról is lemaradtak.

Harc az illegális lerakók ellen

A szervezett lomtalanítást azért is fontosnak tartja az önkormányzat, mert az utóbbi időben sokat tettek azért, hogy felszámolják az illegális hulladéklerakó helyeket Túrkevén. Remélhetőleg véglegesen. A település több pontján voltak ugyanis olyan illegális lerakók, melyeket egyesek hosszú ideje arra használtak, hogy ott szabaduljanak meg feleslegessé vált lomjaiktól, a szél pedig messzire hordta szét a szemetet. Az önkormányzat azonban nemrégiben megkezdte ezek felszámolását, ami persze jelentős költségekkel jár. Ezt a munkát nagy mértékben elősegítheti, ha a lakóknak lehetőségük nyílik szervezett körülmények között megválni lomjaiktól.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában