SZOLNOK

2018.05.09. 17:16

Már 28 éve töretlenül szereti a munkáját – interjú a megyei rendőrfőkapitánnyal

Kiváló és példaértékű szolgálati tevékenysége elismeréseként tüntették ki Szent György Érdemjellel dr. Urbán Zoltán dandártábornokot, megyei rendőr­főkapitányt a rendőrség napja alkalmából. Ennek apropóján kérdeztük a rendőrségnél eltöltött közel harmincéves pályafutásáról.

Czakó Nóra

Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány legújabb kitüntetésével, a Szent György Érdemjellel.

Fotó: Mészáros János

– Mindig rendőr akart lenni? Mikor és miért döntött úgy, hogy felveszi az egyenruhát?

– Hogy mindig rendőr akartam-e lenni? Már tizenhat-tizennyolc éves koromban megfogalmazódott bennem a gondolat, és tartottam is magam ehhez. Érettségi után a megyei rendőr-főkapitányságra jelentkeztem.

– Annak pedig, hogy miért ezt a hivatást választottam, rengeteg oka volt. A legfontosabb azonban az, hogy szerettem volna emberekkel foglalkozni. A tanári pálya is szóba került, de inkább a rendőrség mellett tettem le a voksomat.

– Később kiderült, hogy jól döntöttem, hisz’ itt emberekkel foglalkozhatok és problémákat oldhatok meg. A munka változatos, és ha keményen dolgozunk, még karriert is építhetünk.

– Nyomozóként kezdte pályafutását. Melyek azok az esetek ebből az időszakból, melyek emlékezetesek, érdekesek?

– Rengeteg esetet sorolhatnék. Pályám kezdetén kifejezetten a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekben nyomoztam Csongrád megyében és Szeged területén.

– Abban az időben, 1990 és 1995 között nagyon sok sikeres és komoly ügyünk volt, melyeknek országos hírértéke is volt. Ami viszont talán a legnagyobb visszhangot keltette, 1991-ben történt.

– A Szegedi Tudományegyetem gyógyszertárába törtek be fiatalok, és elvitték a készleten lévő összes kábítószer-készítményt, a szemészeti kokaintól kezdve a különféle morfiumszármazékokig.

– Egy komoly, szisztematikus nyomozással körülbelül két hét alatt sikerült elfognunk az összes elkövetőt. Ez országos visszhangot is kiváltott, komoly szakmai sikernek könyvelhettük el.

– Sokáig a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozott. Rendőrségi szempontból mennyire más Csongrád, mint Jász-Nagykun-Szolnok megye?

– Mivel az Országos Rendőr-főkapitányságon a bűnügyi munka szakmai irányítása volt a feladatom, az ország minden bűnügyi szervének a működésébe beleláttam. Így elmondhatom, hogy minden megyének megvannak a maga sajátosságai.

– Csongrád megye egyik specialitása, hogy államhatárral rendelkezik, mely mindig különleges és másfajta feladatot is ad egy megyének. Ott inkább a szervezett bűnözés irányába mutató bűncselekmények történtek, míg Szolnok megyében azok a jogsértések jellemzőek, melyek az állampolgárok vagyoni biztonságát sértik.

– A közlekedés területén is vannak különbségek, hiszen Jász-Nagykun-Szolnok megyében nincs autópálya. Emellett Szeged egy egyetemváros, rengeteg fiatallal és külföldi diákkal, így teljesen más a közterületek biztonsága, és máshogy kell ezek rendjét felügyelni.

– Miben más rendőrfőkapitánynak lenni, mint például nyomozónak?

– Vezetőnek lenni teljesen más. Egy főkapitánynak ugyanis már nemcsak a bűnügyekkel, a nyomozással kell foglalkoznia, hanem ugyanolyan kedves kell legyen számára a közrend, a közlekedés, az igazgatásrendészet, a hivatal és a sajtó is.

– Ez inkább egy szervezési, irányítási feladat. Egy főkapitánynak az a dolga, hogy célokat határozzon meg, kijelölje az utat, a feladatokat, melyek a jó eredményekhez vezetnek, számon kérjen, és ha valami nem megy, segítse a jó munkát.

– A leglényegesebb feladat azonban mindenféleképpen az állománnyal való törődés, a beosztottak támogatása.

Urbán Zoltán megyei rendõrfõkapitány, dandártábonok mutatja legfrissebb elismerését.
Fotós: Mészáros János

– Jász-Nagykun-Szolnok megye rendőrfőkapitányaként történt-e önnel valami emlékezetes?

– A megyei, hároméves pályafutásom során számos érdekes dolog történt, de talán a leglényegesebbnek két eseményt emelnék ki.

– Az egyik a Jászságban eltűnt fiatal nő ügyének az utólagos felderítése, amiről kiderült, hogy emberölés. Kollégáim nem nyugodtak bele abba, hogy egy egyszerű eltűnésről van szó, és így nem hagytunk szabadlábon egy gyilkost.

Ugyanez történt a másik emberölési ügy esetében is, mely a közelmúltban történt Rákóczifalván. Biztos vagyok benne, hogy mindkét eset felderítése növelte és erősítette az emberek rendőrségbe vetett bizalmát.

– Milyen érzés volt átvenni a Szent György Érdemjelet?

– Úgy gondolom, minden dicséret jólesik az embernek. Ezzel én is így vagyok, azonban ha egy szervezet vezetőjét ismerik el, akkor az mindig a szervezetnek is szól.

– A munkánkban fontos a motiváció és nekem is szükségem van az ösztönzésre, így nagyon örülök az elismerésnek. Nemcsak a kollégáimnak mondok ezért köszönetet, hanem az állampolgároknak is.

– Ugyanis az, hogy most ilyen jól teljesít a megyei rendőr-főkapitányság, csak úgy működik, ha partnerségben vagyunk egymással, civilekkel, hatóságokkal, emberekkel.

Dr. Urbán Zoltán dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány legújabb kitüntetésével, a Szent György Érdemjellel.
Fotós: Mészáros János

– Melyek a legnagyobb sikerei rendőri pályafutása során?

– Azt gondolom, hogy a bűnügyi munkában megtettem, amit meg szerettem volna. Azzal, hogy irányíthattam a Magyar Rendőrség bűnügyi szakmai felügyeletét az Országos Rendőr-főkapitányságon, mondhatjuk, hogy a bűnügyi szakmában a csúcsra értem.

– Abban az időben volt ráhatásom azokra a területekre, melyeket szerettem volna valamilyen szinten más formában látni, és örültem, hogy tudtam ilyen módon alakítani a bűnügyi szakvilág munkáját.

– A számos elismerés közül pedig, amelyekben pályafutásom során részesültem, talán a legjelentősebb a dandártábornoki kinevezésem. Ezt a kitüntetést tavaly áprilisban vehettem át a köztársasági elnöktől.

„Egy főkapitány életében ez igen jelentős eseménynek számít...”

– Már huszonnyolc éve rendőr. Így visszatekintve erre az időszakra, jól döntött, hogy ezt a szakmát választotta?

– Teljesen jól. Ha ma kéne döntenem, akkor is ezt választanám. Most is ugyanúgy szeretem ezt a munkát, mint amikor elkezdtem.

– Mi a hobbija? Hogyan kapcsolódik ki?

– A kikapcsolódás nálam többrétű. Szeretek olvasni, kulturális rendezvényekre, koncertekre, színházba járni. Emellett a szellemi képességemet is próbálom folyamatosan pallérozni.

– Erre azért van szükség, mert a Szegedi Tudományegyetem Bűnügyi Tudományok Intézetében és a Gyógyszerésztudományi Karon is rendszeresen tartok előadásokat. Nyilván, amikor az ember oktat és tudást ad át, rákényszerül, hogy frissítse a saját tudását is.

– A mai világban ugyanis az internetnek köszönhetően bármilyen információhoz pillanatok alatt hozzájuthatunk, főleg a fiatalok. Tehát, ha valaki nem hiteles, az nagyon gyorsan elbukik.

– Én is rá vagyok kényszerítve, hogy fejlesszem szakmai tudásomat, ez azonban nekem a kikapcsolódást jelenti. Emellett természetesen arra is odafigyelek, hogy hetente kétszer legalább egy órát intenzíven sportoljak, hisz’ fontosnak tartom a mozgást is.

Bűnügyi nyomozóként kezdte pályafutását

Dr. Urbán Zoltán 1990-ben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának Gazdaságvédelmi Alosztályán bűnügyi nyomozóként kezdett. 1992-ben a Nyomozó Alosztály, 1995-ben pedig a Bűnügyi Osztály bűnügyi nyomozója lett. 1997-től a Szervezett Bűnözés Elleni Osztály bűnügyi nyomozójaként teljesített szolgálatot.

2004-ben kapta meg első vezetői beosztását, amikor kinevezték a Nemzeti Nyomozó Iroda Területi Főosztály Dél-alföldi Régió vezetőjének. 2010-ben az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály vezetője, egyben az ORFK bűnügyi főigazgató-helyettese lett és a magyar rendőrség bűnügyi munkájának szakmai irányítója.

2012-től 2015-ig a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettesévé nevezték ki, majd 2015. április 1-jétől a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjévé.

2015-ben Magyarország belügyminisztere rendőr ezredessé léptette elő, majd rendőrségi főtanácsosi címet adományozott neki. Tavaly Magyarország köztársasági elnöke rendőr dandártábornokká nevezte ki.

Nős és két felnőtt gyermek édesapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában