múltidéző

2018.05.27. 18:44

Régi hírek Szolnok megyéből – Nem változott túl sokat a Jubileum tér

Eheti múltidézőnk keretében 1993 május végébe tekintünk vissza. Ebben az évben is számos érdekes hír született megyénkben, ezekből szemezgettünk most Olvasóinknak.

1993. május 26.

Svéd látogatók érkeztek Szolnokra

A szolnoki Kertvárosi Általános Iskola az Európai Légszennyezettségi Projekt keretében tavaly ősszel vette fel a kapcsolatot a svéd Lindbloomskolannal. Most 36 svéd diák, tanár és szülő érkezett látogatóba az iskolába. A tapasztalatok kicserélése mellett gazdag programról gondoskodtak a vendéglátók.

Szolnok, Szenttamás, Eger, Budapest, a Dunakanyar és a Bükki Nemzeti Park látnivalóit mutatják meg. Kameránkkal a szenttamási látogatásra kísértük el a svéd vendégeket és házigazdáikat, akik megtekintették a kastély múzeumát és a lótenyészetet, sőt a bátrabbak lovagoltak is. (Fotó: K.É.)

1993. május 26.

Négylábúak kiképzése a sportpályán

Do Ba Ki néven három fiatalember – Domokos István, Balogh Antal és Kirer István – kutyakiképző iskolát indított a sportpályán lévő volt lőtér területén. A legújabb német kiképzési módszerrel dolgoznak, melynek lényege: játékkal kihozni a kutyából mindazt, amit csak lehet.

Az oktatás célja nem a támadó jellege, hanem a zsákmányszerző ösztön, az őrzőmunka, az engedelmesség elsajátítása. A csoportos kiképzések – melyeket ők vezetnek le, de a kutyák saját gazdáikkal dolgoznak – időpontja szombaton és vasárnap 13 órától van.

A bentlakásos kiképzésnél ők és nem gazdáik dolgoznak a kutyákkal. Kedden 17-től 19 óráig ringdresszurát tartanak, ahol a kiállításokon való viselkedést sajátíthatják el a kutyu- sok. Vállalnak tenyészszemlére és munkavizsgára való felkészítést, illetve vállalatok részére őrkutyákat képeznek ki.

Nemcsak fajtiszta, hanem keverék kutyák kiképzésével is foglalkoznak. Jelenleg, a 300 forintos tagdíj befizetése után, 28 fő a taglétszám, de várják a további jelentkezőket.

A nyári szünetben számítanak a gyerekekre, hiszen nem mindegy, hogy kedvenceik hogyan reagálnak a környezeti ingerekre, közlekedésbiztosak-e.

1993. május 27.

Igazán különleges kép készült Szolnokról ezen a napon

Fotós: Mészáros János

A vasútállomás mellett lévő Jubileum tér igazából föntről nézve mutatja alakját. Felvételünk a toronyház tetejéről örökítette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában