VÉLEMÉNY

2018.05.27. 14:29

Sarlatánipar: életveszélyes játék kuruzslókra bízni egészségünket

Pirosló fejjel mesélte telefonos kalandját egyik ismerősöm. Amikor gyanútlanul fogadta a hívást, azonnal valami kéretlen reklámszöveg áradt a készülékből.

Szathmáry István

Ráadásul a legrosszabb fajtából való. A manapság erőltetett egészségmegőrző programok egyikére próbálta őt rábeszélni a drót másik végén csüngő asszonyság.

Amikor már az elején közölte vele, hogy köszöni, nem kéri a szolgáltatást, mert az egészségügyre bízza magát, robbant a bomba.

„Drága Aranyom!” – hangzott a vérlázító stílusú megszólítás, amit a hivatásos gyógyítókról szóló kritika követett, mire a címzett azonnal megszakította a beszélgetést.

„Honnan veszik a bátorságot ehhez a bizalmaskodáshoz?” – tette fel nekem még mindig dühösen a kérdést ismerősöm. Megértem az indulatát.

Nem elég, hogy fölösleges ostobaságokkal zaklatják, a stílusból ítélve a tetejébe még kiskorúnak vagy gyengeelméjűnek is nézték.

Nem beszélve arról, hogy lehet időnként kritikus véleményünk a rendelőkben, kórházakban uralkodó stílusról, állapotokról, de akkor is életveszélyes játék kuruzslókra bízni magunkat.

Az erőszakosság mellett az effajta tevékenység másik ellenszenves vonása a lelkiismeretlenség. Mindenkinek fontos az egészsége, s ezt kihasználva próbálnak gátlástalanul pénzt kisajtolni az emberekből.

Ráadásul a betegségektől való félelemmel visszaélő emberek akadálytalanul és büntetlenül folytathatják a tevékenységüket.

Néha ugyan közfigyelmet kelt egy durvább eset, de a háttérben zavartalanul működik az egész sarlatánipar, és sajnos úgy tűnik, a jövőben is számolnunk kell vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában