SZOLNOK

2018.05.03. 11:29

Most már tényleg elege van a szúnyogokból? Pénteken javulhat a helyzet!

Hiába az eddigi biológiai és kémiai védekezés, Szolnok több pontján még mindig hatalmas rajokban támadnak a szúnyogok – panaszolják a lakosok. Az önkormányzat ezért péntektől újabb irtásba kezd a város legfertőzöttebb területein. A központi, vagyis állami gyérítés várhatóan jövő héten hétfőn kezdődik.

Molnár-Révész Erika

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

– Tegnap vacsora előtt még szerettünk volna egyet sétálni, de nem tudtunk megmaradni az utcán, annyi szúnyog volt – panaszolja a Tallinn városrészen lakó Takács Zsófia.

– Mióta jó idő van, a kislányom legszívesebben folyton kint lenne. De a kora esti órákban már lehetetlen levinni a játszótérre vagy csak sétálni, mert tömegesen támadnak a vérszívók.

– Hiába kenem be szúnyogriasztóval, semmi haszna. Összevissza csípik! – teszi hozzá bosszankodva.

A Holt-Tisza-part környékén még ennél is kedvezőtlenebb a helyzet.

– Fényes nappal sem tudunk nyugodtan pihenni a kertünkben, egyszerűen rajzanak a szúnyogok! – mondja az itt élő Gabriella.

– Délben szerettünk volna bográcsozni, de finoman szólva nem sikerült túl jól, hiszen csak a csapkodásból álltunk. Kitettünk az asztalra egy spirál alakú szúnyogriasztót, mi pedig fújtuk magunkat, semmi haszna.

„Pedig volt szúnyogirtás, de fel szoktuk tenni a kérdést, vajon szódavízzel történt, hogy ennyire nem hat?”

– Rendkívüli helyzet alakult ki, ilyenre a szakma sem nagyon emlékszik, hogy április­ban már kémiai módszerrel kell irtani a kifejlett szúnyogot – mondja Dénes Gábor, a városüzemeltetési osztály vezető főtanácsosa.

– Ennek az a magyarázata, hogy amióta lement az árvíz, Szolnok és környéke tele van pocsolyákkal, szúnyogbölcsőkkel, amire rájött a huszonnyolc-harminc fokos meleg.

– Ez folyamatosan ontja a szúnyogot. Április közepén már elkezdtük a bio­lógiai kezelést a vizes területeken, a Holt-Tisza, a Holt-Zagyva és a halastó környékén. Ez azt jelenti, hogy a szúnyoglárvák kikelését próbáltuk megakadályozni.

– Ezt követően múlt hét pénteken megtörtént a meleg ködös kezelés, ami földi, kémiai irtást jelent, szombaton pedig a légi kémiai gyérítés – sorolja a szakember, aki azt is elmondta, hiába a védekezés, a robbanásszerű kikelés miatt három-négy nap után folyamatosan növekszik a szúnyoglétszám.

– Egyet tehetünk, hogy most pénteken újra megismételjük a légi kémiai irtást.

Szolnokon különböző a fertőzöttség, a belváros és Széchenyi-lakótelep területe kevésbé érintett.

Képünk illusztráció.
Forrás: Shutterstock

– Az irtást a legfertőzöttebb területeken, vagyis Szandaszőlősön, a Vegyiművek-lakótelepen, a szennyvíztisztító, valamint a Vízpart körút környékén és az Alcsi városrészben ismételjük meg légi, kémiai módszerrel.

– Ez kiegészül a meleg ködös földi irtással, ami érinti majd a Tiszaligetet és az üdülőterületeket.

– Légi kémiai kezelés összesen kétezer hektáron vár­ható, négyszáz hektáron pedig földi kémiai szúnyoggyérítés lesz – tette hozzá a fentiekhez Dénes Gábor.

A szolnoki önkormányzat tizenöt településsel összefogva saját költségére idén 60 millió forintot biztosít a szúnyoggyérítés és az ehhez kapcsolódó szakértői tevékenység elvégzésére.

A város területén – az időjárástól függően – öt alkalommal háromezer hétszázötven hektáron légi kémiai, öt alkalommal pedig négyszáz hektár földi kémiai és kilencszáz hektár légi biológiai szúnyogok elleni védekezést terveznek.

A kifejlett rovarokra is lecsapnak

A biológiai irtás, vagyis a szúnyoglárvák kikelésének megakadályozása már április huszonharmadika óta zajlik. A kémiai eljárás, vagyis a kifejlett szúnyogok számát csökkentő esti permetezés május hetedikén kezdődik.

A kémiai eljárás során alkalmazott irtószer emberekre, növényekre és melegvérű állatokra veszélytelen. Ebből hektáronként csupán fél litert juttatnak ki a permetezés során, ebben a koncentrációban veszélytelen a szer.

A kémiai szúnyoggyérítés kizárólag lakott területen zajlik, az esti órákban. Mivel a szer a méhekre veszélyes lehet, ezért a méhészek tájékoztatása a héten elkezdődik, hogy a jövő héten zavartalanul folyhasson a vérszívók elleni harc, írja közleményében a katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában