ÚTJAVÍTÁS

2018.05.20. 19:59

Végre nem csak gyalog lehet majd megközelíteni a zártkerteket Kisújszálláson

A nagy esők után nagyon nehéz megközelíteni a zártkerteket Kisújszálláson. Errefelé több száz tulajdonos termeli meg háztartásának a zöldséget, gyümölcsöt, de sok őstermelőnek is ez jelenti a megélhetést is. Most az önkormányzat a Lógókerthez vezető útszakasz egy részét járhatóbbá teszi, aminek a gazdák is örülnek.

Daróczi Erzsébet

A Lógókertbe eső után még biciklivel is nehéz kimenni – mutatja Szabó Kálmán (balra) és Szabó Ádám

Fotó: Daróczi Erzsébet

A keddi eső után már csak gyalog tudta megközelíteni a kertjét Szabó Kálmán nyugdíjas őstermelő.

– Három kilométerre lakom a Lógókerttől, ahol a 1990-es években vettem meg a parcellámat. Kora tavasszal is szeretnék kijárni, de a nagy gépek, amikkel a gazdálkodók a kert előtti úton járnak a határba, feltúrják a földet, lehetetlen kimenni kerékpárral, motorral, csak terepjáróval. Most hallottam, hogy 600 méternyi utat megcsinálnak, de sajnos az én kertkapumig nem jut el. Remélem, azért nálunk is lesz erre mód – jegyzi meg a gazda, miközben ideér hozzánk Szabó Ádám kerékpáron.

– Csak másfél kilométerre lakom innen – mondja a harmincéves őstermelő. – Most az eső után azért jöttem ki, hogy megnézzem a területem. Nagy eső után vagy két napig nem lehet kijárni, de ha muszáj, megoldjuk valahogy a Táncsics utca felől. Most hallottuk, hogy ezt a legrosszabb szakaszt zúzott kővel leborítják. Jó lenne, ha a lakosságnak építési cserép-, téglatörmelékkel meg lehetne tölteni az utat, átmenetileg az is megoldás lenne – vélik a gazdák.

De vajon lesz-e itt tényleg út? – kérdeztük Tatár Zoltán alpolgármestertől.

– Négy zártkert van a településünkön, jelenleg a Bánomkert egy részében van még a 80-as években odahordott építési törmelékkel feltöltött útszakasz, a többi kert csak földúton közelíthető meg. Önkormányzatunk szeretne segíteni a gazdáknak a kertek megközelítésében, így pályázatot nyújtott be a Földművelésügyi Minisztériumhoz.

– Arról már megkaptuk az értesítést, hogy nyertünk 9 millió forintot, melyből 610 méter hosszú, a Lógókert előtti földutat zúzott kő terítésével rendbe tudunk tenni. További 817 ezer forint felhasználásával, együttműködve a Petőfi Vadásztársasággal, a felújított út mellett nyolc ultrahangos vadriasztót is elhelyezünk majd. Három kertkapu előtti szakasz készül így el, de még itt is van olyan rész, amire nem nyertünk.

A Lógókertbe eső után még biciklivel is nehéz kimenni – mutatja Szabó Kálmán (balra) és Szabó Ádám
Fotós: Daróczi Erzsébet

– Reményeink szerint idén megvalósulhat a beruházás. Jól tudjuk, hogy a városunk földútjai rossz állapotban vannak, de a szigorú pályázati előírásoknak csak a Lógókert útjai feleltek meg. Bízunk benne, hogy további pályázati forrásból, valamint a közfoglalkoztatási program keretében a többi zártkerti út felújítására is sor kerülhet – mondta Tatár Zoltán.

Járdafelújításra pályáztak

A képviselő-testület áprilisi ülésén döntött arról, hogy pályázatot nyújt be Kenderes idegenforgalmi szempontból is jelentős részének, a Rákóczi utca járdájának felújítására. A helyi önkormányzatokért felelős miniszter az államháztartásért felelős miniszterrel közösen pályázatot hirdetett, s ezen belül van lehetőség önkormányzati belterületi utak, járdák, hidak felújítására.

Erre a lehetőségre pályázik a város vissza nem térítendő költségvetési támogatásra, 15 millió forintra, a szükséges 2,6 milliós önerőt pedig az idei költségvetésből biztosítják hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában