JÁSZKUNSÁG

2018.06.30. 11:27

Körkép: a legtöbb helyen jól jön a nyári ingyenebéd

A legtöbb helyen már elindult, máshol napokon belül elkezdődik a nyári gyermekétkeztetés szerte a megyében. Nem mindenhol népszerű azonban az ingyenebéd.

Joó Zsuzsa

Forrás: Shutterstock

A nyári gyermekétkeztetés a nyári szünet végéig tart. A szociálisan rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetésére az önkormányzatokat jogszabály kötelezi.

A jogosultak körét Szolnok tavaly kibővítette, idén több gyermeknek jár az ingyenes ebéd július 3-tól augusztus 31-ig. A város több helyszínén osztják az ebédet jövő héttől.

Az érintetteket írásban értesítették, hogy az ételt melyik osztóhelyen vehetik át. Szolnokon 399 gyermek kap a vakáció ideje alatt meleg ételt.

Nem annyira keresett azonban a térítésmentes meleg ebéd Cserkeszőlőn. Mindösszesen öt iskoláskorú gyermek kérte a főtt ételt (mellettük néhány óvodás is), négyen a teljes időszakra, egy valaki rövidebb időtávra. Vélhetően amiatt nem élnek a lehetőséggel, mert a kisebb vagy nagyobb testvérek miatt amúgy is főznie kell az édesanyának otthon.

Hasonlóan kevesen veszik igénybe e lehetőséget Kisújszálláson. Horváth Ferenc, a gyermekétkeztetést végző Horváth Kft. ügyvezetője azt mondta, a több mint 260 jogosult gyermekből alig húsz-huszonegy általános iskolás korú gyermek (és több óvodás) kérte csak az ingyenes ebédet.

Itt különösen figyelnek arra, hogy a főtt étel ne menjen pocsékba: a gyerekeknek kötelező a napköziben, felnőtt felügyelete mellett elfogyasztani az ebédet.

Így biztosan nem öntik ki és valóban a rászorult eszi meg a „könnyen jött” finomságokat.

Hunyadfalván viszont minden hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek igénybe veszi az ingyenes étkeztetést. Jelenleg 15-en kapnak ebédet, augusztusra huszonketten igényelték. Július 3-tól augusztus végéig napközis tábort is tartanak, amin a rászorulók is részt vesznek, ez idő alatt a táborban étkeznek.

Vékonyné Házi Eszter polgármester hozzátette, a nem rászoruló gyerekek szülei is szokták jelezni, hogy igénybe vennék az ingyenes étkeztetést, de ennek finanszírozását az önkormányzat nem tudja vállalni. Az étel minőségére egyébként nem szokott panasz lenni, három éve a kőtelki konyháról hordják. Előtte volt olyan gond, hogy nem ízlett a gyerekeknek az ebéd, ezért váltottak.

Tiszagyendán nem a minőségre, hanem a mennyiségre panaszkodtak korábban. Míg tavaly egy környékbeli vállalkozás bonyolította a nyári gyermekétkeztetést, idéntől az önkormányzat végzi. Mivel a helyhatóság haszon és profit nélkül biztosítja a nyári étkezést, várhatóan nagyobb adagokat tudnak majd kiadni.

Sőt, a közmunkaprogramban megtermelt és előállított javakból ki is egészítik a meleg ebédet. A településen sok a hátrányos helyzetű család, számukra nagy segítséget jelent a lehetőség.

Látható, mára az önkormányzatok alkalmazkodtak a törvényi kötelezettség zökkenőmentes teljesítéséhez, kialakítva a házi „szabályrendszert”, hogy a könnyen jött étel ne menjen kárba.

Közel 600 forintból kell kihozni

Jászberényben zökkenőmentesen oldják meg a meleg ebéd biztosítását. Dr. Papp Magdolna, a Polgármesteri Hivatal Humán és Önkormányzati Igazgatási Iroda irodavezetője elmondta, munkatársaik figyelemmel kísérik az igényelt ebéd elfogyasztását, az új kérelmek beérkezését.

Jelenleg hatvan gyermek kap ingyenes ebédet Jászberényben. A lélekszámban kisebb, ám jóval „szegényebb” Öcsödön 129 óvodásnak és iskolásnak biztosítják a nyári étkeztetést. Mindezt 570 forintból kell megoldania minden vállalkozónak vagy önkormányzatnak, ennyi pénz jár ugyanis az államtól személyenként az ebéd előállítására. Molnár Bálint polgármester szerint ez csak „sikítva” elegendő egy tartalmas, minőségi főtt ételre.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában