ELISMERÉS

2018.06.06. 07:00

Országos szorobánversenyt nyert a tiszafüredi Dávid

Kiemelkedő eredményt ért el az egyik tiszafüredi diák az országos szorobánversenyen. A Kossuth Lajos Általános Iskola negyedik osztályos tanulója, Csesznok Dávid a legjobbnak bizonyult. Idén is.

Ujvári László

Dávid oklevelét és a hibátlan megoldásért járó eredeti szorobánt mutatja felkészítő tanára, Fülöpné Pető Aranka társaságában.

Fotó: Ujvári László

Előfordulhat, hogy olvasóink közül csak kevesek számára ismerős a szorobán. Nem csoda, hiszen ez egy ritka számolóeszköz, mely Japánból származik. Keretbe foglalt tengelyeken, golyók segítségével ábrázolja a számokat és a műveletvégzést.

A kossuthos diákok már első osztálytól megismerkedhetnek az eszköz használatával.

Márciusban, Szolnokon egy területi válogatót rendeztek, Dávid innen jutott az országos döntőbe. A szorobán használatát négy éve tanulja, korán kiderült, hogy tehetséges.

Már tavaly is megnyerte az országos megméretést, mondhatni: idén címvédés történt.

– Nagyon izgultam, de bíztam magamban és végül jól sikerült a verseny – tolmácsolta érzéseit Dávid.

– Itt, az iskolában sokat gyakorlunk az órákon, de otthon a szüleimmel is rendszerint elővesszük – árulta el.

Mint megtudtuk, érdekes eszköznek tartja a szorobánt, mely nagyban megkönnyíti a számolást. A fővárosban május közepén rendezték a XXIII. Országos Szorobánversenyt.

Fülöpné Pető Aranka, Dávid felkészítő tanára is büszke az elért eredményre. Hozzátette: évről évre kiderül, hogy vannak diákok, akiknek különleges érdeklődése van az eszköz iránt.

Meglátása szerint Dávid is közéjük tartozik.

Édesapja, Csesznok József honlapunk kérdésére hozzátette: szeretnének köszönetet mondani a felkészítő tanárnak, valamint az önkormányzatnak.

Dávid oklevelét és a hibátlan megoldásért járó eredeti szorobánt mutatja felkészítő tanára, Fülöpné Pető Aranka társaságában.
Fotó: Ujvári László

A helyhatóság mindkét versenyre díjmentesen biztosított számukra egy kisbuszt.

A Kossuth Lajos Általános Iskolában huszonöt éve kezdték a szorobánoktatást.

Az első nagy verseny Nagy Lászlóné Zsóka néni, akkori igazgatóhelyettes nevéhez fűződik. Az idein egyébként több szép eredmény is született. Dávid eredménye mellett egy negyedik, két ötödik és egy hatodik helyet hoztak el az iskola tanulói.

Nagy Levente, Varga Vanessza, Czinege Bence és Farkas Noémi is öregbítette az iskola hírnevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában