JÁSZKUNSÁG

2018.06.09. 15:26

Utánajártunk, miért történik ennyi közlekedési baleset Szolnok megyében

Az elmúlt időszakban szinte heti rendszerességgel történtek közlekedési balesetek a megyében. Gyakorlott vezetőket és szakembereket kérdeztünk a lehetséges okokról.

Hutter Zsófia

A mobiltelefon használata nagy veszélyt jelent vezetés közben. Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

– Szerintem minden fejben dől el – mondta a megyebeli Károly.

– Ha nem figyelünk oda eléggé, teljesen mindegy, mennyire jó vagy gyakorlott vezetők vagyunk, másodpercek tört része alatt megtörténhet a baj.

– Elég, ha csak egy pillanatra nem nézünk oda, vagy elkalandozik a gondolatunk, a reakcióidő a többszörösére növekedhet.

A több mint tíz éve napi szinten vezető fiatalember szerint az időjárás is alapjaiban befolyásolja a vezetésünket.

– Ha meleg van, nehezebben koncentrálunk – mondta.

– Süt a nap, legtöbbünk vízpartra vágyódik, de ha nehezebb élethelyzetben vagyunk, akkor meg azért nem tudunk rendesen figyelni. S akkor az idősekről még nem is beszéltem.

– A hőség őket sokkal jobban megviseli, mint a fiatal szervezetet, hamarabb rosszul lehetnek a levegőtlen, meleg autóban – tette hozzá.

Kosztyó Gábor alezredes is alátámasztja, hogy nem csak az útviszonyok állhatnak a balesetek hátterében.

– Minden, ami az emberi szervezetre hat, az befolyásolja a közlekedést – mondta a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

– A nyári időszakban mindig várható, hogy megemelkedik a balesetek száma.

Évtizedek óta megfigyelhető, hogy az esetek egyharmada az első félévben történik, a kétharmada pedig a második félévben. Ennek az az oka, hogy júniusban véget ér az iskola, felszabadultabbak az emberek, eljön az ideje a nyári utazásoknak.

Sokkal több autó van az utakon, mint az év többi részében, hiszen ilyenkor azok is autóba ülnek, akik egyébként nem szoktak.

Az osztályvezető elmondta, az is közrejátszik, hogy hosszabbak a nappalok, ezért jóval tovább közlekednek az emberek, mint mondjuk a téli időszakban. Emellett még az üzemanyag ára is fontos tényező.

– Hiszen, ha csökken a benzin ára, többen és többet tankolnak, ami szintén növeli az utakon közlekedő autók számát – tette hozzá.

A szakember kihangsúlyozta, a nyári melegben nehezebb a koncentráció is, a sofőrök gondolatai pedig máshol járhatnak.

– A legideálisabb az lenne, ha az ember, mikor beül az autóba, kizárna minden más gondolatot. Csak a vezetésre, a körülötte közlekedőkre kellene figyelnie mindenkinek – vélekedett az alezredes.

A mobiltelefon használata nagy veszélyt jelent vezetés közben. Illusztrációfotó.
Fotó: Shutterstock

– Amellett, hogy az időjárás valóban hatással van a vezetési stílusra, számtalan oka van még a közlekedési balesetek megszaporodásának – véli Vadas Attila, az egyik szolnoki autósiskola vezetője.

– Drasztikusan megnőtt az autók száma. Megtízszereződött a nyolcvanas, kilencvenes évek óta, miközben az utak száma szinte maradt a régiben.

Közben iszonyatosan felgyorsult a világ, az emberek folyamatosan intézik a telefonjaikat, írják az e-maileket. Nem egyszer látom, hogy az illető vezet, közben az ölében nyitva van a laptop.

Hozzátette, az egész rendszerből még nagyon hiányolja a kerékpárosok és gyalogosok közlekedésre való felkészítését.

– Ilyenkor, jó időben egyre többen vannak. Csakhogy nagy részük semmilyen oktatásban nem részesül, még az alapvető közlekedési ismereteknek sincsenek a birtokában – sorolja tapasztalatait a szakember.

– Például nem szállnak le a kerékpárról a gyalogátkelőhelynél, a gyalogosok pedig sok esetben nem is használják azokat. Ezek is mind okai lehetnek a kisebb-nagyobb baleseteknek.

A technika is segíthet

– A modern autókban található felszerelések nagyban segítik a koccanások elkerülését – mondja Vadas Attila, az egyik szolnoki autósiskola vezetője.

– A különböző ráfutásgátlók már nem engedik, hogy nekimenjünk az előttünk haladónak, illetve a holttérfigyelők is a testi épségünket szolgálják. Abba az irányba haladunk, hogy az autó segíti a biztonságos közlekedést.

– Valójában azonban az, hogy ez a gyakorlatban is mindenki számára elérhető legyen, még egy kicsit odébb van – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában