MUNKAERŐPIACI PROGRAM

2018.06.04. 07:00

Utánajártunk, milyen nyári munkát kínálnak a diákoknak az önkormányzatok

Táblázatszerkesztés, gyermekfelügyelet, parkgondozás. Csak néhány azon fe­ladatok közül, melyeket ­nyári diákmunka keretében kínálnak diákok számára az önkormányzatok.

Munkatársainktól

A kisebb településen is várják a hivatalokba a fiatalokat

Forrás: Shutterstock

Immár 2013 óta minden évben ­munkaerőpiaci program indul nyári diákmunka elnevezéssel. A program a nyári időszakban biztosít támogatást a 16 és 25 év közötti nappali tagozatos ­tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező és azt igazolni tudó diákok foglalkoztatásához.

Az elsődleges cél, hogy a diákok munkatapasztalatot szerezzenek, adott esetben ismerkedjenek a hivatali szervezettel, illetve belelássanak abba, hogyan is működik egy­­-egy település a mindennapokban.

A szolnoki ­polgármesteri hivatalban 2–3 hetes váltásokkal, elsősorban szolnoki diákok foglalkoztatására lesz lehetőség.

– A fiatalok ez évben is megismerkedhetnek az önkormányzati, hivatali munkával – tudtuk meg Gyuricska Éva sajtóreferenstől.

– Első­sorban az adminisztratív tevékenységet segítik: fénymásolás, szkennelés, tértivevények válogatása, táblázatok szerkesztése. Részt vesznek még az önkormányzat kötelező és önként vállalt ­nyári szünidei gyermekétkeztetés keretében szervezett meleg ebéd kiosztásához kapcsolódó adminisztrációban is.

Még a kisebb településeken is van lehetőség a diákmunkára, bár jellemzően idén kevesebb fiatalt foglalkoztatnak majd, mint a korábbi években.

A nem egészen ezerfős Tiszasason tavaly, tavalyelőtt is várták, fogadták a fiatalokat a hivatalban a nyári szünet ideje alatt. Akadtak is jelentkezők, akik főleg beltéri munkát vállaltak, a mezőgazdasági munka évek óta nem népszerű.

Gyói Gábor polgármester elmondta: a hivatal most egy „álláshelyet” tud biztosítani nyárra a helybeli diákoknak, akik rendezvényszervezéssel és gyermekek felügyeletével foglalkozhatnak.

Vezsenyen két diákmunkás foglalkoztatására nyílik lehetőség, most várják a jelentkezőket. Szabó Ferenc polgármester elmondta, a tanulók változatos feladatokat látnának el, tennivalóik a hivatali iratrendezéstől kezdve a kültéri munkákig, parkok rendbetételéig terjednének.

A tapasztalatokat összegezve mindannyian hangoztatták, hogy többnyire várakozáson felül jól teljesítettek a fia­talok. Segítőkészek, érdeklődőek, szívesen tanulnak, így idén is örömmel várják őket a nyári időszakban, amikor a szabadságolások miatt egyébként is elkél a segítő kéz.

Hat órában dolgoznak

A kormányzati koordinálás mellett a kormányhivatalok és a járási hivatalok által szervezett nyári diákmunkaprogram elsősorban a bérek támogatására épül.

A 100 százalékos támogatás legfeljebb két hónapra ­adható, július 1. és augusztus 31. között, maximum napi hatórás foglalkoztatás mellett.

A minimálbér időarányos részének megfelelően 103.500 forint bért kaphatnak ­egyhavi munkáért. Az önkormányzatoknak a járási hivatalokhoz kell benyújtani a munkaerőigényüket.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában