Szolnok/Airsoft

2018.07.08. 19:51

A hobbisport, ami kimozdíthatja a fiatalokat a gép elől

Jávor Dániellel, egy huszonhat éves, kezdő airsoft-játékossal beszélgettünk, hogy meséljen kicsit a nem mindennapi hobbijáról.

Jávor Dániel a Stalker rendezvényen

Forrás: Beküldött fotó

– Mi volt a motiváció, hogy kipróbáld magad az airsoftban?

– Már gyermekkorban foglalkoztattak a fegyverek, szerettem is volna egy élethű „replikát” és mindig is ki akartam próbálni ez a hobbi sportot. Most jutottam el arra a szintre, hogy legyen egy saját felszerelésem, amivel már el is tudtam menni egy rendezvényre.

– Hogyan juthatsz el egy ilyen rendezvényre?

– Elsőnek fontos elolvasni a M.A.SZ. szabályzatot, ami már megadja azokat az információkat, amik segítségével biztonságosan űzhető az airsoft. Majd utána jártam, hogy az országban hol rendeznek ilyen eseményeket és így találtam rá a Martfű Airsoft Sportegyesületre. Több rendezvényükre is sikerült már eljutnom, mindegyik rendezvény mögött komoly szervezés és felkészültség van.

– Mesélj egy ilyen rendezvényről! Hogyan tudsz „nevezni” és hogyan zajlik?

– Facebookon hirdetik a játékaikat, ott lehet felvenni a szervezőkkel a kapcsolatot, akik esetenként a fuvarban és a fegyver-és felszerelés bérlésben is tudnak segíteni, ha esetleg nem rendelkezünk saját replikával. Ezekhez az eseményekhez általában történet is kapcsolódik, hogy az emberek jobban beletudják magukat élni a játékba. A rendezvény kezdete előtt egy órával megkapjuk a szabályzatot és a játékeligazítást.

Jávor Dániel a Stalker rendezvényen
Fotó: Beküldött fotó

– Mesélj olvasóinak a „játékról” és a szabályairól!

– Kezdetnek a többnapos STALKER játékról mesélnék. Ez volt számomra a legimponálóbb, 24 órán át tartott abból mindössze 4 órán át volt tűzszünet, amikor is kicsit megpihenhettünk. Összesen négy csapat volt, akiknek egy „fertőzött” zónán belül kellett küldetéseket teljesíteni.

– A STALKER csapat az egyedül álló, kóborló zsoldos katonákból állt, akik bármely frakcióhoz csatlakozhattak a saját belátásuk szerint. Volt a MILITARY (katonaság), az ő feladatuk volt a zónák határainak megvédése. A DUTY csapat a zónai erőforrásait akarta megszerezni a saját céljuk eléréséhez.

– Az utolsó csapat a FREEDOM volt, amelybe én is tartoztam, a mi feladatunk az volt, hogy a zóna szabadon átjárható legyen és elosszuk az erőforrásokat. Mondhatni mi voltunk a jófiúk.

– Nagyon fontos a csapatjáték és a taktikai felkészültség, gondolkodásmód. Gyerekkoromban nagyok sokat játszottam hasonló témájú számítógépes játékokkal, de össze sem hasonlítható egy ilyen fajta élménnyel, amit ez a „hobbi-sport” nyújt.

Fotó: Beküldött fotó

– Pénzügyileg mivel kell számolni?

– Ha saját felszerelést szeretnénk, akkor egy alap elektromos fegyver ára körülbelül negyvenezer forintnál kezdődik, de a ruha és az egyéb felszerelés használtan már potom pénzért összeszedhető. Ha valaki nem szeretne azonnal replikát vásárolni, akkor akár bérelheti is, hogy kipróbálhassa, ami 3-5 ezer forint körül van általában a rendezvényeken.

– Az utóbbi esemény amiről meséltem szintén nem drága, útiköltséggel és részvételi díjjal együtt, háromezer forintba került. Természetesen egy egész napos programra készülni kell étellel és itallal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában