Jászkunság

2018.07.23. 13:52

A mentőknek is be kell segíteniük a betegszállításba

Elesett, beteg, egyedülálló emberek várják egyre fogyó türelemmel, hogy megérkezzen végre a betegszállító és elvigye őket egy fontos vizsgálatra, vagy éppen hazaszállítsa őket a kórházból. Ezekben a hetekben a várakozás olykor még hosszabbra nyúlhat megyénkben.

Szilvási Zsuzsa

Mentőautó indul a szolnoki állomásról. Képünk illusztráció

Fotó: Mészáros János

– Szakorvosi vizsgálatra szorult a napokban idős, fekvőbeteg anyósom. Mivel másként nem tudjuk a közlekedését, betegszállítót kért a háziorvosa – mesélte egyik szolnoki olvasónk.

– Meglepődve tapasztaltuk, hogy mentőautó érkezett érte, mely aztán korrekt, gördülékeny módon szállította el a mamát.

Mint ismert, a betegszállítás alapvetően szolgáltató cégek feladata hazánkban. Amint dr. Beke Gabriella megyei tiszti főorvostól megtudtuk, Jász-Nagykun-­Szolnok megyében a betegszállítást területi ellátási kötelezettséggel öt betegszállításra szakosodott egészségügyi szolgáltató végzi.

Annak oka pedig, hogy olvasóink mentőautókkal is találkozhatnak mostanság a betegszállításban, az, hogy közülük a legnagyobb szolgáltató július 31-től befejezi a tevékenységét megyénkben.

– Az általa ellátott huszonnégy település területére a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ­pályázati felhívást bocsátott ki, melynek elbírálása és a nyertes kihirdetése folyamatban van.

– A nyertes pályázónak kilencven nap áll rendelkezésére, hogy a tevékenység megkezdéséhez szükséges személyi, tárgyi és egyéb szakmai követelményeknek eleget tegyen, egészségügyi szolgáltatásra jogosító működési engedélyt szerezzen, a finanszírozási szerződést megkösse, egyszóval a szolgáltatói tevékenységét megkezdje – emelte ki a a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője.

– A feladatellátást eddig végző szolgáltató a tevékenységét már július 10-től csökkentett kapacitással végzi, ezért három tartalék gépjármű átmeneti kijelölése vált szükségessé a kieső kapacitás pótlására. Ezek közül az egyik az Országos Mentőszolgálat betegszállító ­gépjárműve, illetve másik két szolgáltató tartalék gépjárműve.

A feladatátcsoportosítás természetesen nem lehetett volna zökkenőmentes, ha a megyében működő betegszállítók nem tanúsítanak ilyen segítőkész hozzáállást.

Így viszont a betegek alig érzékelték a változást, a betegszállításra vonatkozóan panasz nem érkezett sem a finanszírozóhoz, sem az egészségügyi hatósághoz, sem a betegszállítás irányítását, koordinációját végző Országos Mentőszolgálathoz.

Mentőautó indul a szolnoki állomásról. Képünk illusztráció
Fotó: Mészáros János

– A megyei kormányhivatal a népegészségügyi feladat­körében eljárva koordinálja a megye egészségügyi ellátásának szervezését, ezért július 16-án újabb megbeszélést kezdeményeztünk valamennyi érintett bevonásával.

– Itt a jelenlévők megállapodtak az augusztus 1-től történő változások megoldásában, a feladatmegosztásban. A kijelölt betegszállító szolgáltatók felelősségteljes, segítőkész hozzáállása, a hatóságok, az OMSZ szoros együttműködéséért minden érintettet köszönet illet, hiszen ez megoldást jelent az új betegszállító tevékenységének megkezdéséig, és a betegek vélhetőleg továbbra sem fogják észlelni a változásokat.

– A betegbiztonság fenntartása, a szállítások teljesítése érdekében szükség van az egészségügyi szolgáltatók együttműködésén túl a betegek megértésére, türelmére, az indokolatlan igények kiszűrésére, illetve a halasztható betegszállítások átütemezése is elengedhetetlen az átmeneti időszakban – tette hozzá dr. Beke Gabriella.

Ezen a területen nehéz kigazdálkodni a költségeket

Néhány évvel ezelőttig a betegszállítás is a mentőszolgálat feladatkörébe tartozott, ezt követően azonban kettévált a mentés és betegszállítás.

Utóbbit azok a szolgáltató cégek végzik, melyek szerződést kötöttek erre a tevékenységre az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, ­illetve utódjával, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel.

A finanszírozás azonban a legtöbb esetben nem fedezi a valós költségeket, így nehéz gazdaságosan működtetni ezeket a vállalkozásokat.

A szolnoki utaztatás mellett térségünkből nagyon sok szállítás irányul a debreceni klinikára, de gyakran kell Szegedre és Budapestre is vinni a pácienseket. Megyénk ebből a szempontból speciális helyzetben van, hiszen meglehetősen nagy távolságokat kell leküzdeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában