Jászkunság

2018.07.21. 06:58

A napsütés is lehet veszélyes! – fogadja meg a szakemberek tanácsait

Megfelelő naptej, sok árnyék és egy fejet védő fehér sapka. Ezek az alapok, melyekkel megvédhető a kisgyermekek vékony bőre a nap káros hatásaival szemben.

Hutter Zsófia

A legkisebbek számára is elengedhetetlen a megfelelő napvédelem. A krémek is jó szolgálatot tehetnek…

Forrás: Shutterstock

– Fontosnak tartom, hogy a kislányom bőrét megfelelően védjük – kezdte a megyeszékhelyen élő Papp Zsanett. – Bár még csak hároméves múlt, de a kezdetektől nagyon odafigyelünk, hogy ne legyen sokat napon. Ha pedig kint tartózkodik, akkor be legyen kenve a megfelelő krémmel – tette hozzá a szolnoki édesanya.

Elmondta, a lánya szerencsére elegendő mennyiségű vizet fogyaszt mindig, azonban a fejfedő viselésére csak ritkán tudja rávenni.

– Egyszerűen nem szereti a sapkákat. Csak télen… – panaszolta az édesanya.

Dr. Bognár Éva bőrgyógyász többek között épp a fehér sapka viselését javasolja a kisgyermekek esetében.

– Azért van erre szükség, hogy visszaverje az arcuk fölül a napfényt – mondta a szolnoki szakember. – Az óvintézkedések lényegesek, hiszen a gyermekek fokozottan ki vannak téve a napfény hatásának.

– Egyrészt a bőr leégését kell megakadályozni, másrészt a hőguta veszélye is fennáll. Fontos, hogy a kicsik egyszerre csak keveset legyenek napon, leginkább árnyékos, félárnyékos helyen tartózkodjanak.

– A rendszeres ivás is kulcsfontosságú, az elfogyasztott folyadék pedig ne mindig csak víz legyen. Lehetőleg olyan italokat igyanak, melyek tartalmaznak sókat is, megelőzve ezzel a rosszullétet.

A szakember kiemelte, az ilyen elővigyázatos lépések mellett nagyon fontos a naptej használata is.

– A kisgyermekek részére kialakított speciális termékeket kell használni – mondta. – Ugyanis a kicsiknek szánt naptejek nem tartalmaznak kémiai fényvédőket, hanem fizikai fényvédőkkel óvják a gyermekek érzékeny bőrét. Figyelmesen kell megválasztani a megfelelő krémet, hiszen ha például nem vízálló, akkor sűrűbben kell kenni vele a fürdőző gyermeket.

Dr. Bognár Éva elmondta, ebben a korosztályban a bőrdaganatos betegségek ritkák a megyében, azonban van késői kihatása a gyerekkori napégésnek.

A legkisebbek számára is elengedhetetlen a megfelelő napvédelem. A krémek is jó szolgálatot tehetnek…
Fotó: Shutterstock

– A tudomány jelenlegi állása szerint a magyarok, így a megyénkben élők is kicsit D-vitamin-hiányosak, és ha emellett leégnek, akkor ez egy későbbi életkorban akár bőrrákhoz is vezethet – tette hozzá a szakember.

A témával kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy különbség van kémiai és fizikai fényvédők között. Az előbb említettek sejtszinten hatnak. Beivódnak a bőrbe és ott fejtik ki hatásukat, megvédenek attól, hogy tönkremenjen a DNS az adott sejtben.

A gyulladásokat csökkentik, ezért nem lesz az ember bőre vörös, azonban az ilyen krémek használata mellett is le lehet barnulni. A fizikai fényvédők pedig egy réteget képeznek a bőrön, és visszaverik a napsugarakat. Ezzel megakadályozva, hogy azok bejussanak a bőr mélyebb rétegeibe.

A vitamin is segíti a fényvédelmet

– Nem csak kívülről, hanem belülről is segíthetjük bőrünk védelmét. Kifejlesztettek már napozóvitaminokat is, gyerekek és felnőttek részére egyaránt. Ezeket paradicsomból és színes, bogyós gyümölcsökből gyártják, melyek főként likopint tartalmaznak.

– Ha valaki ilyet szed, esetleg úgy táplálkozik, hogy mindennap fogyaszt paradicsomot vagy bogyós gyümölcsöket, akkor azzal belülről biztosít a bőrének egyfajta védelmet – beszélt a lehetőségekről dr. Bognár Éva bőrgyógyász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában