Vélemény

2018.07.05. 14:45

Beszélni angol? – Do you speak English?

Excuse me, do you speak english? Jajj, kedveském, azt sem tudom, mit kérdezett – vágja rá csalódott arccal az idős hölgy a fiatalember kérdésére. Ahogy beszédbe elegyedek vele, elpanaszolja, nagyon sajnálja, hogy annak idején nem volt annyi lehetősége a fiataloknak, mint most.

Hutter Zsófia

– Tudja, kedves, az unokám külföldön él, az ő gyermekei pedig már nem is tudnak magyarul. Nagy fájdalom ez nekem – mondja szomorúan a botjára támaszkodó asszony.

Miután elköszönök tőle, azon gondolkodom, milyen szerencsések a mai gyerekek. Lépten-nyomon angol feliratokba botlanak, emelt óraszámban tanulhatják az idegen nyelveket már az általános iskolákban, és cserediák-programra is lehetőségük van.

Legutóbb például finn középiskolások jöttek Szolnokra, hogy megismerjék a kultúránkat és gyakorolják az angolt. Ahogy ezen méláztam, megfogalmazódott bennem, vajon miért érzik ennyire fontosnak a mai fiatalok, hogy folyékonyan beszéljenek egy másik nyelven?

Mindenkinek egyértelmű célja lenne a külföldi élet? Vagy talán csak kényelmesebb mindent érteni. Kétségtelen, nagy segítség, ha az embert nem tudják eladni egy idegen országban, mert megérti, amit a helyiek mondanak.

Ám a legfontosabb mégis az, hogy merjék használni a megszerzett tudást. Hisz’ nagy bátorság kell ahhoz, hogy megszólaljanak egy másik nyelven.

De minél többet gyakorolják, annál könnyebb lesz. S legközelebb talán ők igazítanak útba egy eltévedt külföldit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában