VÍZGAZDÁLKODÁS

2018.07.05. 17:30

Hamarosan kezdődik a Jászsági-főcsatorna felújítása

A kistérség vízgazdálkodási rendszerének egyik legfontosabb eleme újulhat meg azzal, hogy rövidesen megkezdődik a Jászsági-főcsatorna felújítása. A víztározási kapacitás bővülését, a terület jobb vízgazdálkodását remélik a munka befejezése után.

Banka Csaba

Forrás: Kötivízig

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Kötivízig közös beruházásában, 1,65 milliárd forintos támogatással valósulhat meg a Jászsági-főcsatorna fejlesztése.

A kistérségi vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciója részeként kezdődő munka hivatalos indításakor Tiszasülyön jelen volt Lovas Attila, a Kötivízig igazgatója, Láng István, az OVF műszaki főigazgató-helyettese és Pócs János, a térség országgyűlési képviselője.

A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Heves megye déli részét és a Jászságot érintő vízgazdálkodási beruházásnak köszönhetően a negyvenegy éves főcsatorna alkalmassá válik többlet víz tározására, a csapadékos időszakok vizeinek visszatartására.

Végeredményben a fejlesztéssel javul a térség vízgazdálkodása.

A huszonegy kilométer hosszú csatornán az átadást követő négy évtized alatt komolyabb fejlesztés nem történt, a főcsatorna sok helyen elavult, kapacitása nem megfelelő, ráadásul a töltéseken helyenként magassághiányos szakaszok is találhatóak.

Ezeket és a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait is figyelembe véve vált szükségessé a főcsatorna felújítása és víztározási kapacitásának bővítése. A várhatóan 2019-ben kezdődő kivitelezési munkálatok érintik a Jászsági-főcsatorna töltését, medrét, műtárgyait, valamint az üzemirányítás korszerűsítését is.

A Jászsági-főcsatorna
Fotó: Kötivízig

Megtörténik a torkolati szakasz kotrása, 11,5 kilométeren a csatorna töltésének magasítása, és ahol szükséges, a töltésállékonyság javítása, majd burkolt út épül a töltéskoronán. Megújulnak a csatorna műtárgyai is.

A töltésemeléssel a főcsatorna teljes hosszában összesen 2,65 millió köbméternyi víz áll majd rendelkezésre, ami mintegy 0,65 millió köbméterrel több, mint jelenleg.

A további tervek is készen állnak

A jövőre kezdődő munkák során elvégzendő töltéserősítéssel, töltésmagasítással, a védművek rendbetételével teremthető meg az alap ahhoz, hogy később – ha lesz rá anyagi forrás – meghosszabbítsák a főcsatornát. A szakemberek már korábban kidolgozták a főcsatorna zagyvai ágának megépítésével létrejövő többcélú térségi vízgazdálkodási rendszer tervét. Ez a Tiszát a Zagyvával összekötő mintegy negyvenhat kilométeres vízi útvonalat alkotva válhat alkalmassá arra, hogy a Jászsági és a Dél-Hevesi területen, illetve a Tápió vidékén jelentkező különböző vízigényeket ki tudja szolgálni. A rendszer alkalmas volna adott esetben a térségi vízpótlásra, ráadásul az ökológiai vízigények biztosítása mellett tovább növelné a térség ár- és belvízi biztonságát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában