SZOLNOK MEGYEIEK IS TAPASZTALTÁK

2018.08.26. 07:00

Újabb „játék” tartja rettegésben a tiniket és szüleiket

Néhány hónapja a Kék Bálna, most pedig Momo tartja rettegésben a tinédzsereket és szüleiket. Utóbbi okostelefonon használható programon cserkészi be áldozatait, ahol zsarolással veszi rá a tiniket különböző feladatok végrehajtására. A feladatok pedig a legtöbb esetben kifejezetten veszélyesek.

Hutter Zsófia

A tiltás helyett a bizalom segíthet az interneten terjedő veszélyekkel, például Momóval szemben

Forrás: MW

– A lányom telefonján is megjelent ez a szörnyűség. Szerencsére szólt, mikor megkapta az első üzenetet, és azonnal letiltottuk. Az is megfordult a fejemben, hogy az egész alkalmazást törölni kellene… – kereste fel hírportálunkat a problémával egy megyebeli édesanya.

Sok helyen foglalkoztak már a témával, hiszen egy igen sebezhető korosztályra vadászik a Momo-jelenség. A fiatalokat az általuk legtöbbet látogatott közösségi felületeken találja meg. WhatsApp-on, Facebook-on, és egyesek szerint már a YouTube-on is felveszi a kapcsolatot a tinikkel.

Fenyegetőzésekkel, zsarolásokkal igyekszik rávenni őket a különböző, akár veszélyes feladatok elvégzésére. De első lépésként arra, hogy ossza meg minél több ismerősével az ijesztő üzenetet.

Az eddig megjelent cikkek szerint már halálos áldozata is van az interneten terjedő „játéknak”. A megyei szakemberek is úgy látják, a felvilágosítás lenne a célravezető az ilyen tragédiák megelőzésében.

– A gyermek nem tudja, milyen veszélyekkel néz szembe, ezért fontos lenne, hogy a szülők felkészítsék őket a különböző élethelyzetekre – mondta Murzsa Tibor, motivációs tréner. – Fel kell hívni a figyelmüket, hogy ha ilyen jelenséggel találkoznak, akkor azt jelezzék a szülőknek.

Hozzátette, a probléma inkább abból fakad, hogy nagyon gyenge és kevés a kommunikáció a családon belül.

– Ezt kellene hangsúlyosabbá tenni, ehhez azonban nem elég pár nap. Ez egy folyamat. Egészen kis korban el kell kezdeni, hiszen így alakulhat ki a gyermek egészséges énképe.

– Ahhoz pedig, hogy az ilyen külső nyomásnak ne engedjen, az kell, hogy legyen egy erős önbecsülése. Ezt pedig kizárólag a szülőkkel való folyamatos kommunikációnak és a családon belüli bizalomnak köszönhetik.

– Ahogy a szolnoki szakember fogalmazott, az a fontos, hogy olyan kapcsolat alakuljon ki a gyerek és a szülő között, hogy mindig szóljon, amikor olyan dolog történik, ami ismeretlen, esetleg ijesztő számára.

A tiltás helyett a bizalom segíthet az interneten terjedő veszélyekkel, például Momóval szemben
Fotó: MW

– Az sem baj, ha a szülő sem ismeri az adott dolgot. Akkor utánanéz és megbeszélik, hogy miért nem érdemes vele foglalkozni, esetleg milyen veszélyeket rejthet – mondta Murzsa Tibor, aki azt is kiemelte, szerinte a demokrácia is nagyon fontos lenne a családon belül.

– Már kis korban kikérni a gyerekek véleményét, hogy például, hova menjen a család nyaralni, mit szeretne a kicsi aznap csinálni.

Mint elmondta, az a gyerekeknek is jó, ha azt érzik, ők is egyenrangú tagjai a családnak és ugyanolyan fontosak, mint a szülők. Ezáltal megtanulják értékelni a családot és nyitottabbak lesznek az otthoni kommunikációra is. Sőt, akkor talán Momóval és társaival is könnyebben elbánnak…

Akkor kell beszélgetni, amikor a gyerek közlékeny

– A képi kultúra befogadása is egy szocializációs folyamat – mondta dr. Szarvák Tibor, szociológus. – Éppen ezért sokat segítene, ha a család együtt nézné a rajzfilmeket, meséket is. Mert akkor kialakul az a rendszer, hogy megbeszélik, amit látnak. Hiszen a kommunikáció nagyon fontos.

Ahogy a szakember fogalmazott, meg kell találni azokat az alkalmakat, amikor a gyerek közlékenyebb.

– Például reggel iskolába menet, délután edzésről jövet. Nem lehet kötelezővé tenni mondjuk vacsora előtt – mondta. – Akkor kell beszélgetni, amikor a gyereknek is van kedve hozzá!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában