SZOLNOK MEGYE

2018.08.12. 15:26

Nem fog örülni az Erzsébet-utalványnak, jövőre adózni kell utána

Jövőre csak a SZÉP-kártya marad meg az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elemként a nemrég elfogadott adótörvénycsomag szerint. Igaz ugyan, 2019-ben is adható béren kívüli juttatásként többek között a népszerű Erzsébet-utalvány, kaphat a munkavállaló iskolakezdési támogatást, önkéntes nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári, önsegélyező pénztári hozzájárulást, helyi bérletet, ám ezek az elemek jövőre immár munkabérként adóznak. Ez azt jelenti, hogy a juttatás után a munkáltatónak meg kell fizetnie a jövedelemhez kapcsolódó terheket, valamint a dolgozótól is le kell vonni a munkavállalói illetékeket.

Kovács Berta

A kisvállalkozások nemigen tudják a kieső cafeteriát béremeléssel pótolni Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

E módosítások kérdésessé teszik, megéri-e így a továbbiakban is ragaszkodni a korábban bevált juttatási formákhoz, egyáltalán, a kisebb vállalkozások fel tudják-e vállalni a mindezzel járó plusz terheket.

Hiszen sok helyen épp a kedvezményes vagy adómentes juttatásokkal kompenzálták azt, hogy nem tudják a kívánt mértékben emelni a béreket – mutatott rá egy kis cég tulajdonosa, hozzátéve, az egész nem más, mint a cafeteria kivéreztetése.

Ádám Csaba, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) megyei elnöke az év elején még arról számolt be, hogy a fiatal vállalkozók az utóbbi időben kezdték felismerni és kiaknázni a cafeteriában rejlő lehetőségeket, ami segített felvenni a versenyt a jelentős tőkével rendelkező vállalatokkal.

– Ha elvesznek valamit, ami eddig bevált és jó volt, az természetesen valahonnan hiányozni fog. Abban bízom, az elmúlt években sikerült a fiatal vállalkozóknak e kedvezményekben rejlő lehetőséget minél jobban kihasználni, és sikerült olyan üzleti modellt felépíteni, mellyel az emelkedő munkabéreket is ki tudják gazdálkodni – vélekedett a fiatal vezető.

– Én optimista vagyok, bízom a cégek pozitív hozzáállásában – nyilatkozta dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

– Ma, amikor minden területen állandósult a munkaerőhiány, a vállalatoknak komoly érdeke fűződik ahhoz, hogy megtartsák a munkaerőt, így remélhetőleg a cafeteria-módosítások nem fogják hátrányosan érinteni a dolgozókat. A sikerhez, versenyképességhez elengedhetetlen a jó munkahelyi közérzet, amihez az kell, hogy a munkáltató partnert lásson a dolgozóban, és igyekezzen megbecsülni.

– Persze, a vállalkozó profitéhségétől is függ, hogy milyen mértékben hajlandó erre áldozni, akár cafeteria, akár munkabér formájában. A SZÉP-kártyával is gyakran élnek, de sokan inkább pénzt látnának szívesen munkájuk elismeréseként.

– Tapasztalataim szerint az a legjobb, ha a munkavállaló maga sáfárkodhat az anyagiakkal, ő dönthet, hogy mennyit fordít belőle pihenésre, étkezésre vagy egyéb kiadásokra. A cafeteria ezt behatárolja. Embere válogatja azt is, hogy valaki mennyire kedveli az Erzsébet-utalványt. De azt gondolom, a cafeteriával kapcsolatos döntések is azt szorgalmazzák, hogy emelkedjenek a hazai bérek, melyek még mindig messze elmaradnak a nyugat-európai fizetésektől – fejtette ki a megyei iparkamara elnöke.

A kisvállalkozások nemigen tudják a kieső cafeteriát béremeléssel pótolni
Képünk csak illusztráció
Fotó: Shutterstock

A cafeteria megnyirbálásának bérnövelő hatásában azonban sok munkavállaló egyáltalán nem bízik, különösen a kis cégeknél.

Ildikó például egy kis szolnoki cég irodistájaként a népszerű Erzsébet-utalványt kapja, ami nagyon jól jön nem túl magas fizetése kiegészítéseként. De már hallott olyan felvetéseket munkahelyén, hogy jövőre elveszik e juttatást. Béremeléssel viszont eddig sem kecsegtették őket, így félő, hogy ily módon számottevően csökkenni fog a nettó jövedelmük.

A VOSZ sem tartja jó döntésnek

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége nem ért egyet a módosításokkal, hangoztatta dr. Lits József, a szervezet megyei elnöke. Mint elmondta, a kkv-szektor képviselői tiltakoznak a kedvezmények megszüntetése ellen. A nagyvállalatoknak biztosan nem jelent gondot az emelt járulékok kigazdálkodása vagy a cafeteria-elemek kiváltása emelt munkabérrel, ez utóbbi esetén előny, hogy nyugdíjalapot képező jövedelem keletkezik, de a kkv-szektor munkavállalóit minden bizonnyal hátrányosan fogja érinteni a döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában